Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώθηκε

846

Το 74% των Ελλήνων – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ- δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε.

Περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (74%) – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ- δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε. Ακολουθούν οι Γάλλοι (69%) και οι Κύπριοι (63%). Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε το βιοτικό τους επίπεδο και το 49% ότι παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 48% των Ελλήνων (32% στην ΕΕ) πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδό του θα μειωθεί, το 35% ότι δεν θα αλλάξει (49% στην ΕΕ) και μόνο το 13% ότι το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί (15% στην ΕΕ).

Παράλληλα, οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και επτά στους δέκα ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από την 6η ως την 9η Ιουνίου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την Ελλάδα, η πανευρωπαϊκή έρευνα αναφέρει ότι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή ανέρχεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η χώρα ωφελήθηκε συνολικά από την ένταξη στην ΕΕ.

Για το μέλλον της ΕΕ «αισιόδοξο» δηλώνει το 53% των Ελλήνων και το 61% των ευρωπαίων, ενώ «απαισιόδοξο» το 43% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων. Οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Γάλλοι (52%).

Στην ερώτηση «τι εικόνα έχετε για την ΕΕ;», το 39% των Ελλήνων, έναντι 47% των ευρωπαίων απαντούν «θετική». «Ουδέτερη», απαντά το 41% των Ελλήνων, έναντι 36% των ευρωπαίων και «αρνητική» το 20% των Ελλήνων και το 17% των ευρωπαίων.

Επίσης, το 38% των Ελλήνων και το 40% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο σημαντικός στον κόσμο, ενώ το 43% των Ελλήνων και το 35% των ευρωπαίων θεωρεί ότι παρέμεινε ο ίδιος. Στους αντίποδες, το 18% των Ελλήνων και το 22% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έγινε λιγότερο σημαντικός.