Πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

602

Ζητεί την επιβολή διατίμησης και πλαφόν με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα

Έκτακτα μέτρα στην αγορά για τουλάχιστον ένα έτος, όπως η επιβολή διατίμησης και πλαφόν με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και, κυρίως, στα τρόφιμα ζητεί η ΓΣΕΕ, που πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη σαρωτικών ελέγχων στην αγορά και επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν, ενώ χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά.

«Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με στόχο την εισοδηματική ελάφρυνση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της Συνομοσπονδίας, την περίοδο 2020 -2022 οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 87% σε έλαια, 35% στα λαχανικά, 33% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 31% στα κρέατα, 25% στο ψωμί. Στον αντίποδα, από το 2011 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 66 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός σήμερα είναι 421 ευρώ κάτω από το 2009. Και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι 19,2% όταν στη Γερμανία είναι 8%.

Με δεδομένες και τις πληθωριστικές πιέσεις στη στέγαση, η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγης σε δημόσια γη με τη χρήση του 1,5 δισ. αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ αλλά και των τραπεζών.

Στην κινητοποίηση της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση και έχει προκηρύξει απεργία για τον Μάιο.