«Ώρα» ΕΝΦΙΑ 2024: Τι ώρα θα αναρτηθεί στο Taxisnet

2309

Έφτασε κι επίσημα η ώρα των αποκαλυπτηρίων του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ – Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σε 6 απλά βήματα

Την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2024 ανακοίνωσε επίσημα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε πως, εκτός απροόπτου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Κυριακής, ενώ επεσήμανε πως η εφαρμογή του gov.gr θα βοηθήσει να δούμε και να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό μας, χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να πιστωθούν τα χρήματα την επόμενη μέρα.

Ο φόρος  μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Πώς θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 στη ψηφιακή πύλη myAADE  θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
  6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
  • Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι  «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

 

Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ακίνητα ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους το 2023 θα διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο.

Έκπτωση έως 10% θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που  είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.

Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι  πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Έκπτωση 100%.  Απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ  έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον: