Μαθαίνουμε: Η αόρατη ασπίδα που προστατεύει τη Γη και κάνει εφικτή τη ζωή

568

Συχνά λαμβάνουμε τα πιο σημαντικά πράγματα ως δεδομένα. Και όμως έχεις σκεφθεί καθόλου το μαγνητικό πεδίο της Γης και για το αν επηρεάζει τη ζωή στη Γη;

Και όμως κάθε δευτερόλεπτο που περνά, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας εκτρέπει σχεδόν 1.5 εκατομμύρια τόνους υλικού από τον ήλιο σε υψηλή ταχύτητα. Αν δεν υπήρχε, η ατμόσφαιρα θα έρχονταν αντιμέτωπη με συνεχή διάβρωση. Δεν θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση πρόσκρουση αυτών των ηλιακών σωματιδίων, τα οποία θα παρέσυραν μαζί τους οτιδήποτε μας προστατεύει.

 

 

Επομένως, χωρίς το μαγνητικό πεδίο της Γης, η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα υπήρχε στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Φυσικά, ούτε οι τεχνολογικές μας κοινωνίες θα ήταν δυνατές, αφού το μαγνητικό πεδίο προστατεύει επίσης τον ηλεκτρονικό μας εξοπλισμό, όχι μόνο το DNA μας.

Η Γη (όπως και ο Ερμής, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός) περιβάλλεται από ένα σχετικά έντονο μαγνητικό πεδίο που προέρχεται, ως επί το πλείστον, από το εσωτερικό του πλανήτη. Πιστεύεται ότι, στο σημερινό στάδιο της εξέλιξης της Γης, τροφοδοτείται από την ψύξη και την κρυστάλλωση του πυρήνα. Αυτό αναδεύει τον υγρό σίδηρο που τον περιβάλλει, δημιουργώντας ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα που δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο που εκτείνεται στο διάστημα. Αυτός ο τύπος μαγνητικού πεδίου είναι γνωστός ως γεωδυναμικό, και η δομή του δυναμικού πεδίου που εκτρέπει το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού ανέμου και σχηματίζει μια προστατευτική ασπίδα ονομάζεται μαγνητόσφαιρα.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι διπλάσιο στους πόλους από ό,τι στον ισημερινό. Το γνωρίζουμε χάρη στα όργανα των δορυφόρων  που έχουν διερευνήσει τόσο την ένταση όσο και την κατεύθυνση του γήινου μαγνητικού πεδίου και έχουν επιβεβαιώσει τη διπολική του φύση.