Διεκδικούν την επαναλειτουργία της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί

770
Διεκδικούν την επαναλειτουργία της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί και την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης- Προϊκάκης: ξέχασαν όλοι το εργοστάσιο Ορεστιάδας
Την επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και την επανεγκατάσταση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα διεκδικούν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το Σάββατο (02/03) στο Πλατύ Ημαθίας.
Αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γενικός γραμματέας της πρώην ομάδας τευτλοπαραγωγών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου.
Απαίτηση των τευτλοπαραγωγών είναι να λογοδοτήσουν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία πέρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ το 2019, για τη μη υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί και προβλέπονταν και από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό και τη δικαστική απόφαση, «ήταν υποχρέωση της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς να εξυγιάνουν κάποια εργοστάσια και να εγκατασταθεί ξανά η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα, με 60.000 στρέμματα το 2022, με 80.000 στρέμματα το 2023 και με πρόβλεψη αυξανόμενη για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Προϊκάκης.
«Αυτό δεν έγινε, η τελευταία ημερομηνία που είχε οριστεί για την υλοποίηση του σχεδίου έχει εκπνεύσει και εμείς απαιτούμε να μας πουν τι σκοπό έχουν», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «δεν νοείται να υπάρχει δικαστική απόφαση που λέει ότι η καλλιέργεια θα εγκατασταθεί ξανά στην Ελλάδα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αδιαφορεί και να αρμενίζει στραβά».
Συμπλήρωσε επίσης πως η χώρα μας χρειάζεται για τις ανάγκες της 360.000 τόνους ζάχαρη, την οποία εισάγει και η οποία «είναι και αμφιβόλου ποιότητας», όπως είπε. Καταλήγοντας, τόνισε πως «είναι θέμα κεντρικής πολιτικής βούλησης να παράξει ξανά ζάχαρη η Ελλάδα», σημείωσε ότι «εάν η βούληση αυτή υπάρξει το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί πλέον μόνον στα εργοστάσια Ορεστιάδας και Σερρών, καθώς το εργοστάσιο του Πλατέος έχει λεηλατηθεί». Υπενθυμίζεται ότι οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου είχαν παραδώσει τελευταία φορά την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας το 2018, ενώ η τελευταία παραγωγή, του 2019, είχε πεταχτεί.
Τα τελευταία χρόνια είχαν απομείνει στον νομό περίπου 150 τευτλοπαραγωγοί και 450 ήταν σε όλη τη χώρα, όταν κατά την περίοδο ακμής της ΕΒΖ, ο αριθμός τους μόνο στον Έβρο ήταν πάνω από 6.000. «Με πικρία το λέω, δυστυχώς το πόσο σημαντικό ήταν το εργοστάσιο για την περιοχή της Ορεστιάδας, που έφτασε χρονιά να κατεργάζεται τεύτλα από 110.000 στρέμματα καλλιέργειας, το ξέχασαν όλοι- από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους θεσμικούς, μέχρι τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες και συνολικά την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προϊκάκης, χωρίς να αποφύγει και την παρατήρηση ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφθεί την Ορεστιάδα τρεις υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, και καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε στο κλειστό εργοστάσιο ζάχαρης».
Συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Ακούστε τον Πρόδρομο Προϊκάκη, γραμματέα της ομάδας τευτλοπαραγωγών ¨Εβρου: