Τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ ζητά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τη Gastrade

616

Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών από τη λειτουργία της μονάδας FSRU – Αίτημα και για δωρεάν θέρμανση με φυσικό αέριο όλων των σχολείων του Δήμου
Τι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο

Της Κικής Ηπειρώτου

Το μείζον θέμα των αντισταθμιστικών της Gastrade προς την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου.
Η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα της παράταξης «ΑΡΧΗ» με επικεφαλής τον Σταύρο Σταυράκογλου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη, σχετικά με το θέμα των αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών οφελών από την εταιρεία προς την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει την εταιρεία και την κάθε εταιρεία να αποδίδει τα λεγόμενα αντισταθμιστικά προς τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, δημιουργείται η ηθική υποχρέωση της εταιρείας προς την περιοχή που τη φιλοξενεί, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων της, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Όταν τέθηκε αρχικά το θέμα, η απάντηση της Gastrade ήταν ότι θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να σχηματοποιείται το έργο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις.
Τελικώς, πριν από κάτι περισσότερο από ένα μήνα, ο κ. Ζαμπούκης κατέθεσε εγγράφως δύο αιτήματα προς την εταιρεία. Το ένα αφορά την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και το άλλο τη δωρεάν τροφοδοσία με φυσικό αέριο όλων των σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο Δήμαρχος εκτίμησε πως υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση από την εταιρεία, καθώς ζητά καθημερινά στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση των δύο αιτημάτων, ενώ όπως σημείωσε, στα μέσα της εβδομάδας, εκπρόσωποι της Gastrade αναμένεται να βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη για περαιτέρω επαφές.

Προτάσεις και απόψεις της αντιπολίτευσης

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», σχολίασε ο κ. Σταυράκογλου, μετά την τοποθέτηση του κ. Ζαμπούκη, σημειώνοντας πως δεν υποτιμά τα συγκεκριμένα αιτήματα, ωστόσο θα μπορούσαν να κατατεθούν κι άλλα, που θα προκύπταν μέσα από διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων. Πρότεινε την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και του φορέα του έργου με συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιεχόμενο που θα προκύψει από την συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαχείρισης με την συμμετοχή και άλλων κοινωνικών εταίρων. Ο Δήμαρχος ζήτησε να υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση γραπτώς προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη& Πολίτες» Νίκος Γκότσης σημείωσε από την πλευρά του ότι τα τελευταία χρόνια ο κύριος Ζαμπούκης λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας, παρ’ όλα αυτά, μόλις πριν ένα μήνα έθεσε το θέμα των αντισταθμιστικών, δίχως μάλιστα να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ακουστούν και οι προτάσεις των άλλων παρατάξεων και κατ’ επέκταση των δημοτών. Θεώρησε τα αιτήματα θετικά, ωστόσο λίγα, μπροστά σε όσα θα πρέπει να διεκδικήσει το δημοτικό συμβούλιο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Η διεκδίκηση δεν καλύπτεται πάντα νομικά και για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει συλλογικότητα και τη συλλογικότητα αυτή τη στερήσατε από το δημοτικό συμβούλιο», κατέληξε ο κ. Γκότσης.
«Νιώθω ότι με κορόιδεψαν» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΑΡΧΗ» Νίκος Γρηγοριάδης, ο οποίος συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο το 2012, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος δεσμεύονταν ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την κοινωνία. Όσο για τα αιτήματα του κ. Ζαμπούκη σημείωσε πως είναι λίγα και πως θα πρέπει όλες οι παρατάξεις να υποβάλλουν τα δικά τους. Ζήτησε να υπάρξει πρόσκληση των εκπροσώπων της εταιρείας σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα και να υπάρξουν οι ανάλογες, επίσημες δεσμεύσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν Έργω Μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως οι προτάσεις του κ. Ζαμπούκη είναι σημαντικές, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν προτάσεις για τροφοδοσία με ενέργεια από τον LNG και των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθούν δράσεις στις καμένες εκτάσεις όπου υπάρχουν μεγάλες ζημιές και ανάγκες.
Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Δραμανίδου σημείωσε πως τα κέρδη όσων εμπλέκονται με το έργο θα είναι τρομακτικά και πως τα αντισταθμιστικά που ζητούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά. Αναφέρθηκε ακόμη στις σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τους αλιείς, ζητώντας ενημέρωση για το αν υπάρχει από την πλευρά της εταιρείας σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανής καταστροφής από ατύχημα ή δολιοφθορά. Απαντώντας, ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως και ο ίδιος θεωρεί πρωτίστης σημασίας τα θέματα ασφάλειας και έχει θέσει ερωτήματα προς εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι αναφέρουν πως όλα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας της Ε.Ε.

Τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ ζητά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τη Gastrade