Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μία Ιατρική Σχολή θα έχει μέλλον στην Ελλάδα, εάν να δέχεται φοιτητές με ΕΒΕ 9.000 μόρια

619

“Η πιθανότητα να έρθουν παραρτήματα από πολύ μεγάλα πανεπιστήμια είναι μικρή”

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μία Ιατρική Σχολή θα έχει κάποιο μέλλον στην Ελλάδα, εάν αρχίσει να δέχεται φοιτητές που απλώς παίρνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) και έχουν συγκεντρώσει 9.000 μόρια”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια (σ.σ Η ΕΘΑΑΕ  θα διατυπώνει τη γνωμοδότηση προς τον υπουργό Παιδείας για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Μη Κρατικού Πανεπιστημίου).

“Δεν θα ήθελα να είμαι ούτε φοιτητής ούτε διδάσκων σε μία τέτοια Ιατρική Σχολή, η οποία δεν θα διασφαλίζει ότι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν ένα τέτοιο πτυχίο” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ και υπογράμμισε:  

“Άρα, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν πρόσθετα κριτήρια και άλλωστε, έτσι, όπως γράφεται στον νόμο, θα πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια του μητρικού ιδρύματος τα οποία και αυτά κάπως θα πρέπει να κατατεθούν στην αρχική αίτηση”.

Σε ερώτηση Βουλευτή εάν θα έρθουν μεγάλα Πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα (Μη Κρατικά Πανεπιστήμια) στην Ελλάδα, ο Περικλής Μήτκας απάντησε:

“Η πιθανότητα να έρθουν παραρτήματα από πολύ μεγάλα πανεπιστήμια είναι μικρή. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μόνα Πανεπιστήμια, που μπορούν να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση στον κόσμο, είναι τα 20 ή τα 50 πρώτα σε μία παγκόσμια κατάταξη”.

Σε άλλη ερώτηση αν έχει γίνει ποτέ έλεγχος από την ανεξάρτητη αρχή στα κολέγια ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ απάντησε:

“Δεν έχει γίνει, γιατί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) δεν είχε ποτέ αρμοδιότητα για τη μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τη μη Τριτοβάθμια”.

Σε ερώτηση του πρώην υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη   σε ποιους απευθύνονται τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ο Περικλής Μήτκας απάντησε:

“Τα παραρτήματα απευθύνονται σε όλους και σε όλες τις κατηγορίες. Σίγουρα, διευρύνουν τις δυνατότητες της Ανώτατης Εκπαίδευσης για έναν μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων και πιθανών φοιτητών. Άρα, με αυτή τη λογική προσθέτουν στη γκάμα των επιλογών που θα έχουν οι νέοι της χώρας μας”.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ προέτρεψε τους Βουλευτές να μην κάνουν σχόλια του τύπου, ποιος γονιός θα έστελνε το παιδί του στην Κομοτηνή ή ξέρουμε όλοι ποια είναι η κατάσταση σε ένα Πανεπιστήμιο κ.λπ..

“Δεν βοηθούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο  αλλά το δημόσιο Πανεπιστήμιο θέλει τη στήριξη όλων και με τα λόγια” , είπε και πρόσθεσε: Δεν μπορεί να απαξιώνουμε ένα πανεπιστήμιο επειδή είναι 500 ή 800 χιλιόμετρα από την Αθήνα και δεν θα πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα ελαφρά τη καρδία. Σας ευχαριστώ πολύ”.

https://www.esos.gr/arthra/87137/proedros-ethaae-den-mporo-na-fantasto-oti-mia-iatriki-sholi-tha-ehei-mellon-stin?fbclid=IwAR3wK-a_U36c5oBKpqFFrbIutShAUjXcBujirhU6x5eAhBb15DIK8F3V3q0