Φωτοβολταϊκά: Επιταχύνεται η στροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο «ρεύμα από τον ήλιο»

544

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που το 2023 εγκατέστησε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε ξεκινώντας να αξιοποιεί το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), να μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

Ενδεικτικά είναι τα απολογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 241,1 MW φωτοβολταϊκών αυτοκατανάλωσης. Ένα νούμερο το οποίο συνιστά ρεκόρ, αφού ξεπερνά τη συνολική ισχύ συστημάτων net-metering που «ενεργοποιήθηκαν» από το 2015 -όταν θεσπίσθηκε το net metering- μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, την περίοδο 2015-2022 είχαν συνδεθεί φωτοβολταϊκά αυτοκατανάλωσης 215,8 MW. To 2022 ενεργοποιήθηκαν συστήματα 116 MW, κάτι που σημαίνει πως σε ετήσια βάση η περσινή αύξηση ξεπέρασε το 100%.

Νέο ρεκόρ το 2024

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, στην κατακόρυφη στροφή των καταναλωτών σε λύσεις net metering έπαιξε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις την περασμένη άνοιξη. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, στο πλαίσιο του προγράμματος εντός του 2023 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία (12,66
MWh).

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω νούμερο θα αυξηθεί παραπάνω μέσα στο 2024, καθώς ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι θα συνδέσουν τα επιδοτούμενα συστήματα που θα αποκτήσουν με την ενίσχυση του προγράμματος. Έτσι, το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα συνεχίσει να συμβάλει στην αυξημένη διείσδυση των φωτοβολταϊκών net-metering και το 2024.

Παράλληλα, μέσα στο έτος πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», συμβάλλοντας κι αυτό στην εγκατάσταση νέων συστημάτων. Έτσι, εκτιμάται ότι παρόλο που η πρωτιά του 2023 ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το 2024 θα καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ, με μία ακόμη μεγαλύτερη ιστορικά υψηλή επίδοση.