Real Estate: Θα παίρνουν δάνειο 1800 ευρώ το τετραγωνικό και θα πουλάνε 3000 και 4000

2732
Haris Heizanoglou
Έπεσα σε αυτό το άρθρο σήμερα το οποίο περιγράφει ΑΚΡΙΒΩΣ το τί συμβαίνει, όχι μόνο στην αγορά των ακινήτων αλλά γενικότερα.
Λέει το άρθρο:
“Σε ιδιαίτερα πολύτιμη εξελίσσεται η χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης για τις εταιρείες ακινήτων, καθώς ήδη έργα ύψους άνω των 560 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει ή πρόκειται να εξασφαλίσουν δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Υπολογίζεται ότι αυτά θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,5%) τα σκέλη των νέων κτιρίων, τα οποία συνδέονται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.”

Ουσιαστικά δηλαδή, η εταιρία ακινήτων θα παίρνει δάνειο με επιτόκιο 0,5% για να χτίσει με 1800 ευρώ το τετραγωνικό, το οποίο για να το πουλήσει σε εσένα και εμένα, θα πρέπει να δανειστούμε με επιτόκιο 4 με 5% για να μπορέσουμε να το αγοράσουμε με 3000 και 4000 ευρώ το τετραγωνικό…

Όμως το ταμείο ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί εσένα και εμένα, χρηματοδοτεί αυτούς και τη φούσκα τους η οποία στηρίζεται κυρίως στη δευτερογενή αγορά.
Και μάντεψε, τί θα γίνει όταν αυτή η φούσκα θα σκάσει, γιατί δεδομένα χωρίς πραγματική εγχώρια ζήτηση και χωρίς πρόσβαση του μέσου πολίτη σε στεγαστικά δάνεια θα σκάσει, και κυρίως σκέψου ποιος θα την πληρώσει πάλι…

Το σχετικό άρθρο:
https://www.kathimerini.gr/economy/562764871/fthina-daneia-270-ekat-sto-real-estate/