Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης στο Μαξίμου

908

Συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης.

Στα σχέδια αυτά, υπάρχουν πάρα πολλά έργα, εκ των οποίων, κάποια εμβληματικά.

Στόχος είναι ο συντονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης και των Περιφερειών, ώστε να υπάρξει μία περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Σκοπός είναι να προχωρήσει το εθνικό παραγωγικό μοντέλο και να εξαλειφθούν οι όποιες περιφερειακές ανισότητες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργού Χρήστου Σταικούρα, θα δημιουργηθεί μία δημόσια βάση δεδομένων, προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, συνεχούς παρακολούθησης των έργων, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και σε κάθε Δήμο της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, θα ενδυναμώσει η διαφάνεια και η λογοδοσία.

 

Χριστόδουλος Τοψίδης Περιφερειάρχης ΑΜΘ:
Είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω στη συνάντηση που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός με τους 13 #Περιφερειάρχες της χώρας.
Ο #Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση αυτή να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ώστε να παρακολουθούνται τα έργα που υλοποιούνται στις Περιφέρειες και μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μία συνεκτική πολιτική και «να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο».
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους άξονες της ορθής διαχείρισης των προγραμμάτων #ΕΣΠΑ, των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις Περιφέρειες, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την διαχείριση τους καθώς και γύρω από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια μας, έθεσα υπόψη του Πρωθυπουργού την ανάγκη κατάρτισης ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ, που εμμέσως διευθετεί και το ζήτημα των βοσκοτόπων, την ανάγκη κατάρτισης του Μητρώου Γεφυρών όπως επίσης και την ανάγκη εφαρμογής συντονισμένης πολιτικής για την καταπολέμηση του δημογραφικού ζητήματος.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, στάθηκα ιδιαίτερα στις νέες αρμοδιότητες που έχουν λάβει οι Περιφέρειες σχετικά με τον καθαρισμό και τη διαχείριση των ρεμάτων και επεσήμανα την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στον σιδηροδρομικό άξονα Ορμένιο – Θεσσαλονίκη, που δύναται να εξυπηρετήσει σημαντικά την εμπορευματική και επιβατική κίνηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τέλος χαιρέτισα την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση της Επιτροπής για την #Ανασυγκρότηση του Έβρου και πρότεινα τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση και είχα την ευκαιρία να θέσω υπόψη του Πρωθυπουργού και των παριστάμενων Υπουργών μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την #Περιφέρεια μας. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και την πορεία των θεμάτων που θέσαμε και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις.