Η «δολοφονία» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

541
Βασίλης Βιλιάρδος Οικονομολόγος – Βουλευτής Ελληνική Λύση
Η «δολοφονία» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
«Για να εγκαταστήσει ένας επαγγελματίας το POS που υποχρεώνεται από το κράτος, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει συμφωνία με κάποια τράπεζα. Εν τούτοις, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές! Επομένως, η τράπεζα αποκλείει όποιον της χρωστάει – ενώ, επειδή λειτουργούν ως καρτέλ, ισχύει για όλες.
Εκτός αυτού, υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS! Μάλιστα, πολύ ωραία! Πολλές τράπεζες τώρα, θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), συγκεκριμένους τζίρους – άρα αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις ή υποχρεώνονται να πληρώνονται με κάρτες, για να κερδίζουν οι τράπεζες!
Ακόμη καλύτερα! Ειδικά εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι, οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην ΕΕ – συχνά κάτι περισσότερο από ληστρικές.
Από την άλλη πλευρά, η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS, λήγει στις 31 Ιανουαρίου – ενώ οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν τέτοιο τερματικό, κινδυνεύουν άμεσα με πρόστιμα. Θα ήταν αστείο το όλο θέμα, εάν δεν ήταν τραγικό».
Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι, είναι αδύνατον να καταλάβει πώς μία κυβέρνηση νομοθετεί, χωρίς να έχει προηγουμένως αναλύσει και επιλύσει όλα τα προβλήματα που τυχόν θα παρουσιαστούν – ιδίως όταν πρόκειται για μία χώρα που βιώνει μία κυλιόμενη χρεοκοπία, με τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της που έχουν απομείνει, να είναι σταθερά στο χείλος του γκρεμού!
Πιστεύουμε όμως ότι δεν πρόκειται για λάθος του Κ. Χατζηδάκη – όπως δεν ήταν λάθος το καταστροφικό για τους Πολίτες χρηματιστήριο ενέργειας, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ παρά το ότι είχαν πάψει να ισχύουν τα ΝΟΜΕ στα τέλη του 2019 (κόστος 600 εκ. € επί ΣΥΡΙΖΑ), η μετέπειτα ιδιωτικοποίηση της εταιρίας με τα αυξημένα κέρδη προς όφελος των μετόχων της αλλά εις βάρος των Ελλήνων κοκ. Έτσι εξυγιάνθηκε η ΔΕΗ – αυξάνοντας τις τιμές που υιοθετήθηκαν αμέσως από το καρτέλ της ενέργειας.
Προφανώς πρόκειται για ένα σχέδιο κλεισίματος ενός μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων – όπως άλλωστε τα ληστρικά τεκμήρια κερδοφορίας, με τα οποία δεν θα μπορέσουν αρκετές μικρομεσαίες να ανταπεξέλθουν.
Δυστυχώς όμως δεν γίνεται κατανοητό από τους Πολίτες, αφού έχει χρησιμοποιηθεί η ενεργειακή κρίση και ο Putin, για να δικαιολογηθεί η άνοδος των τιμών λόγω αισχροκέρδειας – ενώ η δικαιολογία για τα POS, με τα οποία θα θησαυρίσουν οι τράπεζες με τις προμήθειες που χρεώνουν, είναι η παραοικονομία, όπως άλλωστε για το χαράτσι των ελευθέρων επαγγελματιών.