Βραστόγαλο ή Παπάρα: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων!

1275

Το πρώτο φαΐ του ανθρώπου το γάλα, αλλά και βασική, πλήρης και θρεπτική τροφή σε όλη του τη ζωή, έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας, στο σπίτι και στο βουνό.
Ένα πιάτο νοστιμότατο βραστόγαλο κάθε πρωί, ήταν και το ξεκίνημα όλων μας, άλλος για τις δουλειές και άλλος για το σχολείο.

Το καλό βραστόγαλο απαιτεί εμπειρία ώστε να κατεβάσεις το γάλα από τη φωτιά την ώρα που πρέπει. Βέβαια, μπορείς απλά να το αφήσεις να φουσκώσει και να το κατεβάσεις πριν χυθεί αλλά δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Το καλό βραστόγαλο θέλει βράσιμο και συνεχές ανακάτωμα. Όταν το γάλα πάει να φουσκώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με μεγαλύτερη ένταση, προσέχοντας να μη μας χυθεί.

Όταν νιώσουμε το γάλα να “παχαίνει” (αλλάζει η συμπεριφορά της κουτάλας μέσα στο υγρό και το καταλαβαίνεις στο ανακάτεμα), κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, όπως είπαμε παραπάνω.

Με αυτόν τον τρόπο, το γάλα δεν “πετσιάζει”, τα λιπαρά του γάλακτος μένουν μέσα στο σώμα του και διατηρεί υπέροχη γεύση και υφή.