Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης λόγω των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, υπάρχει μία τεράστια πίεση για τον μικρό επαγγελματία και ειδικά τον αυτοαπασχολούμενο
Από το 2024 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν σε νέο ψηφιακό περιβάλλον που καθιστά πλέον υποχρεωτική τη διαβίβαση των δεδομένων στο myData, τη διασύνδεση των ταμειακών με τα pos και μία σειρά από αλλαγές που φαντάζουν «βουνό» ακόμα και για τους επαγγελματίες του κλάδου
Όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταφέρουν να επιβιώσουν από το νέο φορολογικό σύστημα ενδέχεται να «λυγίσουν» υπό το βάρος των διοικητικών αλλαγών που προβλέπει. Αυτό υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Θεόδωρος Σαββάκης μέλος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Από το 2024 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν σε νέο ψηφιακό περιβάλλον που καθιστά πλέον υποχρεωτική τη διαβίβαση των δεδομένων στο myData, τη διασύνδεση των ταμειακών με τα pos και μία σειρά από αλλαγές που φαντάζουν «βουνό» ακόμα και για τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Υπάρχει μία τεράστια πίεση για τον μικρό επαγγελματία και ειδικά τον αυτοαπασχολούμενο που πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Αν αναλογιστούμε την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία κάποιοι λένε ότι εφαρμόζεται, η τάση είναι να κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, γιατί είναι πολλές στην Ελλάδα, και να οδηγηθούμε σε εξαρτημένη εργασία, δηλαδή να απορροφηθούν αυτοί (σ.σ. ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων) από το σύστημα των μεγάλων επιχειρήσεων», εκτίμησε κα Σαββάκης.
Για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι υποχρεωτικό να κάνουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, υποχρεωτικά να αναγράφουν το QR code στα τιμολόγια, ένας τεράστιος καθημερινός όγκος δουλειάς που επιβαρύνει κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. «Για να ανταπεξέλθει κάποιος πρέπει να έχει τα κατάλληλα εφόδια, να έχει μηχανοργάνωση, να έχει μηχανογράφους, να είναι ο ίδιος καταρτισμένος, γιατί ο επιχειρηματίας που δεν είναι ο ίδιος καταρτισμένος θα βρεθεί μπροστά σε πολλές εκπλήξεις και προβλήματα», εξήγησε.
Τα πρόστιμα
Μία από τις αρνητικές εκπλήξεις που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα είναι τα «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται στις διατάξεις του. Είναι ενδεικτικό ότι η εφορία μπορεί να επιβάλλει ημερήσιο πρόστιμο 250 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν διαβιβάζουν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες στην πλατφόρμα myData της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από το 2024.
«Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί τα πρόστιμα και ούτε το χρονοδιάγραμμα αυτών, εμείς από τις πληροφορίες που έχουμε νομίζουμε ότι από το 2024 θα μπουν και τα πρόστιμα, οπότε θα πρέπει οι επιχειρήσεις από τώρα να τρέξουν και να συμμορφωθούν στο ότι πια η διαβίβαση στο myData γίνεται σε πραγματικό χρόνο με την έκδοση τιμολογίων. Πάμε σε μία κατάργηση των χειρόγραφων τιμολογίων εξ αντικειμένου, γιατί θα πρέπει κάποιος να κόβει τιμολόγιο και άμεσα να το διαβιβάζει στην πλατφόρμα. Είναι πρακτικά δύσκολο αυτό» ανέλυσε ο Θεόδωρος Σαββάκης.
Αλλαγές στις μισθώσεις ακινήτων
Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο φορολόγησης των μακροχρόνιων μισθώσεων, καθώς τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Επίσης, όπως είναι φυσικό, για όλους τους επιτηδευματίες θα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Περαιτέρω υποχρεωτική καθίσταται πια από 1/1/2024 η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 110 κατηγορίες επιχειρήσεων για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του προσωπικού που απασχολούν. Σταδιακά η εφαρμογή της θα επεκταθεί στην εστίαση, στον τουρισμό και σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ το θέμα είναι πως «υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κόσμου και οι εταιρίες μηχανογράφησης δεν είναι έτοιμες ακόμα να εφαρμόσουν και να εγκαταστήσουν συστήματα ώστε να μπορεί κάποιος να το πάρει και να το εγκαταστήσει», δήλωσε ο Θεόδωρος Σαββάκης.
Η λίστα με τα νέα μέτρα δεν τελειώνει και ο «κυκεώνας» των αλλαγών προβληματίζει και θέτει σε κίνδυνο προστίμων πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.