Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Μαρίνα τουριστικών σκαφών στην Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα ζητούμενα αντισταθμιστικά οφέλη για την λειτουργία του FSRU

1898

Από το 1995 εκκρεμεί η κατασκευή μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη δυναμικότητας 400 θέσεων ελλιμενισμού, ως ανταποδοτικό όφελος του “Καζίνο Ξάνθης” προς την τοπική κοινωνία! Κάτι το οποίο δεν αποτελούσε μια απλή υπόσχεση αλλά νόμο του κράτους στο πλαίσιο της υπ´ αριθ. 600/03-04-1995 Απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 269 Β /10-4-1995). Για το θέμα αυτό τελευταία αναφορά έγινε στις 23/3/2012 στην Ελληνική Βουλή μετά από σχετική ερώτηση της τότε βουλευτού  κας Χρύσας Αράπογλου και σημερινής δημάρχου Καλαμαριάς. Δυστυχώς για την υπόθεση αυτή σιώπησαν όλες οι δημοτικές αρχές της Αλεξανδρούπολης στην τελευταία εικοσαετία, χωρίς να εξαιρείται φυσικά και η σημερινή.

Αντίστοιχη σιωπή από τους δημάρχους υπήρξε και την τελευταία δεκαετία σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη από την περιβόητη εγκατάσταση και λειτουργία του FSRU στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και παρά τις συνεχείς και επίμονες πιέσεις μερίδας της αντιπολίτευσης.

Εντύπωση προκαλεί και το πρόσφατο γεγονός της αναίτιας αναβολής  της προγραμματισμένης εκδήλωσης παρουσίασης του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Gastrade, στις 12/12/2023 στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, με την Δημοτική αρχή και την Περιφέρεια σε πλήρη αμηχανία και έλλειψη κάθε σχετικής πρωτοβουλίας.

Ο νέος Περιφερειάρχης της ΑΜΘ καθώς και ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης οφείλουν να καλέσουν άμεσα σε ευρεία σύσκεψη τους βουλευτές του νομού και κάθε σχετικό εμπλεκόμενο φορέα, με κυρίαρχο θέμα την σύνταξη υπομνήματος προς τον Πρωθυπουργό σε ότι αφορά την διεκδίκηση αντισταθμιστικών παροχών για το FSRU, με πρώτη απαίτηση την κατασκευή Μαρίνας Τουριστικών σκαφών σε συνέχεια και της παλιάς σχετικής Υπουργικής Απόφασης του 1995.  (ΦΕΚ 269 Β /10-4-1995).

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αρχιτέκτονας μηχανικός

Πρώην δημοτικός σύμβουλος