«Ελληνικό Κτηματολόγιο» Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης -Έναρξη Λειτουργίας

1043

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4512/2018 (Α΄5) και την υπ’ αρ. 255/4/26.10.2023 απόφαση του ΔΣ του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Β΄ 6596/21.11.2023), καταργείται το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αλεξανδρούπολης (ημερομηνία κατάργησης: 22.11.2023) και συστήνεται το Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του Υποκαταστήματος Αλεξανδρούπολης Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023).

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ

Ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, η λειτουργία του Υποκαταστήματος Φλώρινας με έδρα τη Φλώρινα και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου η λειτουργία του Υποκαταστήματος Αλεξανδρούπολης με έδρα την Αλεξανδρούπολη του Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Το Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου υποθηκοφυλακείου Αλεξανδρούπολης, υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΝΘΕΙΑΣ, ΛΟΥΤΡΟΥ, ΑΒΑΝΤΟΣ, ΑΙΣΥΜΗΣ, ΔΩΡΙΚΟΥ, ΚΙΡΚΗΣ, ΜΑΚΡΗΣ, ΝΙΨΗΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ, ΣΥΚΟΡΡΑΧΗΣ, ΦΕΡΩΝ  της Π.Ε. Έβρου.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 62 από τα 75 υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωράμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

  • Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.
  • Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. κτηματολογικό διάγραμμα) πραγματοποιούνται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).
  • Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.
  • Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
  • Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
  • Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Λεωφ. Δημοκρατίας 288 (3ος όροφος), Τ.Κ. 68100, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο: 25510-2531