Πότε ξεκινάει από Σιγκαπούρη το FSRU “Αλεξανδρούπολη” – Δηλώσεις Gastrade στο LNG Prime

755

«Το FSRU αναμένεται να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη πριν από το τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε η εταιρεία.

νώ το ειδικό δεξαμενόπλοιο της Gastrade, ετοιμάζεται να καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη και να γίνει η πρώτη στην Ελλάδα πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης (FSRU) στην Ελλάδα , η εταιρεία αναζητά φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον συγκεκριμένο τερματικό σταθμό εισαγωγής .

Η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό στις 31 Οκτωβρίου για την προμήθεια του φορτίου σε λειτουργία και των σχετικών υπηρεσιών και ο διαγωνισμός λήγει στις 5 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, ο Gastrade είπε ότι οι προμήθειες θα παραδοθούν στο FSRU που θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, για τις δραστηριότητες δοκιμών και λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φυσικού αερίου στο δίκτυο μέσω μήκους 28 χιλιομέτρων αγωγού, ο οποίος περιλαμβάνει υπεράκτια και χερσαία τμήματα. Η Gastrade είπε στο LNG Prime ότι η ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας του έργου «παραμένει όπως είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2024».

«Μέσα στον Δεκέμβριο του 2023, η Gastrade θα κοινοποιήσει στον υπερθεματιστή μια ακριβή ημερομηνία για την εκφόρτωση του φορτίου που τίθεται σε λειτουργία, η οποία πιθανότατα θα είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του Ιανουαρίου 2024», ανέφερε η εταιρεία. Το σκάφος έχει ήδη εγκαταλείψει το ναυπηγείο του Seatrium και ήταν αγκυροβολημένο στην ανοικτή θάλασσα της Σιγκαπούρης μέχρι και χθες. «Το FSRU αναμένεται να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη πριν από το τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε η εταιρεία.

Πρώτο ελληνικό FSRU

Η ελληνική εταιρεία πήρε την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο αξίας περίπου 363,7 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο και ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή τον Μάιο του ίδιου έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα ένα κονδύλιο ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Αυτά τα μέτρα συμπληρώνουν την ελληνική δημόσια στήριξη που εγκρίθηκε από την επιτροπή τον Ιούνιο του 2021, ανέφερε η GasLog. Μεταξύ των μετόχων της Gastrade είναι οι Κοπελούζος, ΔΕΣΦΑ,  ΔΕΠΑ,  GasLog και η Bulgartransgaz. Ο μέτοχος και η ναυτιλιακή εταιρεία LNG GasLog είπε στην Keppel Offshore & Marine, τώρα Seatrium, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους να προχωρήσει στη μετατροπή του GasLog Chelsea, που κατασκευάστηκε το 2010, σε FSRU. Η GasLog θα πουλήσει αυτή τη μονάδα στην Gastrade για περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια.

Το σκάφος μπήκε στο ναυπηγείο φέτος τον Φεβρουάριο και οι συνεργάτες το μετονόμασαν σε Αλεξανδρούπολη. Τον Σεπτέμβριο, η Gastrade είπε ότι το ναυπηγείο της Seatrium στη Σιγκαπούρη ολοκληρώνει τις εργασίες μετατροπής στο FSRU 153.600 cbm. Ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης θα έχει χωρητικότητα 5,5 Bcm. Με αυτό το έργο, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη FSRU και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, προσθέτοντας στον τερματικό σταθμό εισαγωγών του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας. Η Gastrade σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει ένα δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη.