50 Χρόνια Πολυτεχνείο

1080
Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οργανώνονται ή έχουν οργανωθεί πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εξέγερσης.
Συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, μουσικές βραδιές με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ιστορικοί περίπατοι και, κυρίως, προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία στις 17 Νοέμβρη από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ελληνικές πόλεις. Επίσης έχουν δει το φως ενδιαφέροντα αφιερώματα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και βίντεο σχετικά με την εξέγερση.
Πολλοί φορείς και συλλογικότητες (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζόμενων, πολιτικές οργανώσεις, κ.ά.) υπογραμμίζουν την ανάγκη η φετινή πορεία να εκφράσει, μεταξύ άλλων, και τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας και την επιτακτική ανάγκη για εκεχειρία και εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ για επίλυση του Παλαιστινιακού ώστε να τερματιστεί ο φόρος του αίματος και του ξεριζωμού. Στο «Ημερολόγιο» που ακολουθεί προσπαθήσαμε να περιλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για ό,τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά πάρα πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο, τις οποίες όμως δεν προλάβαμε να τις καλύψουμε καθώς η ιστοσελίδα μας δεν είχε ακόμα βγει στον διαδικτυακό «αέρα». Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι στις εκδηλώσεις αυτές ήταν ισχυρό το ενδιαφέρον, καθώς και μαζική, συγκινητική η παρουσία νέων ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στη στροφή του 20ού προς τον 21ο αιώνα ενώ ακόμα και οι γονείς τους ήταν παιδιά τον Νοέμβρη του 1973.

50 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ανοικτό Δίκτυο: Κάλεσμα σε συμμετοχή

Δεν είμαστε ούτε οι πρωταγωνιστές,
ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973,
ούτε της “γενιάς του Πολυτεχνείου”.

Είμαστε ένα τμήμα από εκείνους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ’73 και απευθυνόμαστε σε όλους όσους συμμετείχαν τότε να συνυπογράψουν το κείμενο της ταυτότητας. Και το πιο σημαντικό: να συνδιοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις και στις δραστηριότητες για τα 50 χρόνια από την εξέγερση.

Ο σκοπός της ιστοσελίδας

Σε πρώτη φάση, το Ανοικτό Δίκτυο, μέσω της συντακτικής ομάδας του, ανοίγει το κείμενο ταυτότητας και υπογραφών με κάλεσμα συμμετοχής. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια συλλογής και καταγραφής, τόσο δημοσιευμένου όσο και πρωτότυπου υλικού, με επίκεντρο τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973. Το πολυδιάστατο αυτό υλικό αποτελείται από: χρονολόγιααπόψεις, γραπτές & προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με μια ενδελεχή καταγραφή βιβλιογραφίας, μελετών, ερευνών & δημοσιευμάτων του τύπου, καθώς και μια συλλογή από φωτογραφικό & οπτικοακουστικό υλικό.

Η προοπτική μας είναι στο άμεσο μέλλον να διαμορφωθεί σε ενα πλούσιο ψηφιακό αρχείο, ανοικτό στην συμμετοχή και προσβάσιμο σε όλες κι όλους. Θέλουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό για να μπορούν οι αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους κρίση ως προς το τι ήταν το Πολυτεχνείο του ’73, και ποιά παρακαταθήκη άφησε στις ερχόμενες γενιές.

Όπως δεν ξεχνάμε τους 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έτσι δεν θέλουμε να ξεχαστούν ολότελα οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στις μέρες του αντιδικτατορικού αγώνα κι έφυγαν από τη ζωή μετά το Πολυτεχνείο εν καιρώ ειρήνης και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Καλούμε τους παλιούς συναγωνιστές, αλλά και τους νεότερους φίλους της πρωτοβουλίας μας, να συνδιαμορφώσουν την ιστοσελίδα στέλνοντας απόψεις, μαρτυρίες, φωτογραφίες, τεκμήρια, συμπληρώσεις σε ήδη αναρτημένα κείμενα. Κι ευχαριστούμε όσους ήδη μας πρόσφεραν πολύτιμο υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.

Η πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο

ΑΡΧΙΚΗ