Απίστευτο φυσικό φαινόμενο πάνω απο το Αιγαίο

2326

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του πάνω απο το Αιγαίο σημερα και  αποθανατίστηκε από τον φωτογράφο Παναγιώτη Τσούρα .

Όπως τονίζει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook

Ένα διπλό red sprite απο την καταιγίδα στο Αιγαίο πριν λίγη ώρα. Ο μητρικός κεραυνός που τα δημιούργησε εντοπίστηκε στην Ικαρία και ειχε ένταση 76κΑ. Ευτυχώς σήμερα οι συνθήκες ήταν με το μέρος μου. 🧿🧿 (Λήψη με 35mm φακό.)

 

Τα Red Sprites εμπίπτουν μέσα στην κατηγορία «παροδικών φωτεινών συμβάντων» (TLEs = Transient Luminous Events), με την κατηγορία αυτή να περιλαμβάνει και άλλα σπάνια φωτεινά φαινόμενα όπως είναι τα Blue Jets, τα Gigantic Jets, τα Elves κ.α).

Η πρώτη καταγραφή Red Sprites σε εικόνα έγινε τυχαία από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσσότα στις 6 Ιουλίου 1989, ωστόσο αναφορές για θεάσεις του συγκεκριμένου φαινομένου υπάρχουν και από πολύ παλαιότερα.

Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου (Positive Cloud to Ground lightning strokes).

Σύμφωνα με μελέτη του Craig J. Rodger (1999), τα Red Sprites μπορούν να αποτυπωθούν οπτικά σαν απλές στήλες ή να μοιάζουν σαν τσούχτρες στον ουρανό.