Πλήθος Τούρκων επισκεπτών στο τουρκικό προξενείο για την επέτειο θανάτου του Ατατούρκ

1049
Κόσμος παρακολουθεί από τηλεοράσεις έξω από το Τούρκικο Προξενείο την εκδήλωση για την επέτειο των 85 χρόνων από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1881 και πέθανε σε ηλικία 57 ετών το 1938 στην Κωνσταντινούπολη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ανεμίζοντας εθνικές σημαίες και άδοντας παραδοσιακά τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του, Τούρκοι εκδρομείς τίμησαν την επέτειο του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της  χώρας τους, Μουσταφά  Κεμάλ Ατατούρκ,  με επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής του σημερινού κράτους τους και στεγάζεται το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Η οδός Αγίου Δημητρίου «καταλήφθηκε» στη μία λωρίδα της από τουριστικά λεωφορεία που έφταναν μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, δημιουργώντας συνθήκες κυκλοφοριακής «ασφυξίας» στο κέντρο της πόλης, την οποία επέτεινε η έκτακτη απαγόρευση εισόδου των ΙΧ στην οδό Αποστόλου Παύλου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες.

Λεωφορεία σταθμευμένα τα οποία έχουν έρθει από την Τουρκία μεταφέροντας πολίτες για να επισκεφθούν το Τούρκικο προξενείο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο των 85 χρόνων από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1881 και πέθανε σε ηλικία 57 ετών το 1938 στην Κωνσταντινούπολη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

 

Οι επισκέπτες κατέκλυσαν τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και με ένθερμες εκδηλώσεις τίμησαν τη μνήμη του Ατατούρκ. Ορισμένοι εξ αυτών, φορούσαν μπλούζες με τυπωμένη την εικόνα του προσώπου του και φωτογραφίζονταν έξω από το «Σπίτι του Κεμάλ». Ανάμεσα στους επισκέπτες  ήταν και πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από κάθε γωνιά της γειτονικής χώρας, που  κατέφθασαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
«Ήρθαμε από την Αττάλεια, είμαστε σαράντα δύο μαθητές και καθηγητές, ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τα ογδόντα πέντε χρόνια από τον θάνατό του» είπαν εκπαιδευτικοί σχολείου της Αττάλειας, που προγραμμάτισαν το ταξίδι τους καιρό πριν, για να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτήν την ημέρα.
«Για εμάς είναι ο πατέρας μας» είπε ένας δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τον μικρό του γιο, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Οι επισκέπτες κατέκλυσαν τα κοντινά στο προξενείο καφέ με τις επιγραφές στα τουρκικά για… kahvesi, çay και αγόρασαν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά σουβενίρ από τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Την άφιξη πλήθους τουριστών -πέραν του αναμενόμενου που φτάνει  συνήθως τη συγκεκριμένη ημέρα από τη γειτονική χώρα- είχε προβλέψει το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ήδη αυξημένο αριθμό τουριστικών κρατήσεων.
«Η επέτειος θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ συμπίπτει φέτος και με τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και αυτό έχει δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο φέτος, οπότε αναμένονται πολύ περισσότερες αφίξεις: υπολογίζουμε περίπου στα εξήντα με εβδομήντα λεωφορεία, εκτός των ιδιωτικών μετακινήσεων με αυτοκίνητο» τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Στέφανος Χατζημανώλης.
«Ο τουρισμός», πρόσθεσε, «επηρεάζεται παρά πολύ από τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, αλλά επίσης ακολουθεί και τη δική του γραμμή. Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν πάντα έντονες, η πολιτική παίζει ρόλο, αλλά υπάρχουν και κοινά στοιχεία και πάντοτε, μετά από κάποιο διάστημα, οι σχέσεις των δύο λαών ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους. Η Τουρκία είναι μια τεράστια αγορά, σε αυτήν δραστηριοποιούνται και άνθρωποι με καλή οικονομική επιφάνεια, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αγορά δίπλα της. Η νότια Ελλάδα έχει πρόσβαση σε άλλες τουριστικές αγορές του εξωτερικού από τη Βόρεια Ευρώπη, η Βόρεια Ελλάδα έχει πιο κοντά τους Βαλκάνιους επισκέπτες. Χάσαμε τους Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες, λόγω του πολέμου, αλλά τώρα βλέπω μια πολύ μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Κι αυτά νομίζω είναι πολύ θετικά νέα για τα οικονομικά μας χαρακτηριστικά. Ο ετήσιος οικονομικός κύκλος συναλλαγών των δύο χωρών είναι κοντά στα πέντε δισεκατομμύρια, ετησίως, μπορεί να πάει πολύ παραπάνω, μπορεί να φτάσει στα δέκα. Αλλά αυτό απαιτεί πολλή προεργασία, γιατί ακόμη κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση δεν υπάρχουν ομάδες εργασίας, πρέπει να αναβαθμιστούν οι τελωνειακές υποδομές, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά την τουρκική αγορά».

Φάνης Γρηγοριάδης

ΦΩΤ./ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

https://www.amna.gr/macedonia/article/774970/Plithos-Tourkon-episkepton-sto-tourkiko-proxeneio-gia-tin-epeteio-thanatou-tou-Atatourk?fbclid=IwAR3p7PJkhBSu651vOoKk61m7HL-sIX9F1lRyInx7VyI1DsuDV39BAh_HWhg