«Ξεχνούν» συστηματικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο – Γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος

713
«Ξεχνούν» συστηματικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος
Έχουμε ξανά διαμαρτυρίες από κατοίκους των νησιών γιατί μάλλον οι πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου «αγνοούνται» εδώ και πολλούς μήνες και οι διαμαρτυρίες τους δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4551/2018 και είναι η σημαντική θεσμική παρακαταθήκη του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού ,ως αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προς όλους τους νησιώτες.
Το μέτρο έχει σκοπό την εξομάλυνση των δυσμενών οικονομικών ανισοτήτων της νησιωτικότητας λόγω του αυξημένου κόστους μετακίνησης, την ελάφρυνση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος των επιχειρήσεών τους αλλά και τη μείωση της τιμής των καυσίμων.
Υλοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018.
Η σημερινή κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο μειώνοντας τη συχνότητα των πληρωμών, καθυστερώντας αδικαιολόγητα την έγκαιρη καταβολή του, ψαλιδίζοντας τα κονδύλια που διατίθενται.
Ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους νησιώτες για την πιθανή κατάργησή του.
Οι πληρωμές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνταν σε σταθερή βάση και υπήρχε καθορισμένη περιοδικότητα.
Πλέον,οι καθυστερήσεις και οι αναβολές πληρωμών έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες, καθώς,ακόμα,δεν έχουν καταβληθεί οι πληρωμές του β’ εξαμήνου του 2022!
Οι καθυστερήσεις πληρωμών στους νησιώτες επιφέρουν την απαξίωση του θεσμού και σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στερούν πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές οικονομίες.
Έτσι ,η συνεχόμενη αγανάκτηση και απελπισία των νησιωτών είναι γεγονός.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί βασικό εργαλείο Ανάπτυξης και στήριξης των πληττόμενων νησιωτικών κοινοτήτων και συμβάλει στην συνολική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών.
Οι αιρετοί του Νομού δεν τολμούν να θίξουν το θέμα ακολουθώντας την τακτική του καλού και υπάκουου μαθητή.
Τα ερωτήματα πάντως προς τον υπουργό
παραμένουν ανοικτά και αναπάντητα.
Ποιες είναι οι ενέργειες και τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να πάψουν οι συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου;
Πότε θα αποπληρώσει τα ήδη οφειλόμενα σε πολίτες και επιχειρήσεις;
Με ποιο σαφές και σταθερό χρονοδιάγραμμα θα αποπληρώνονται εφεξής οι δικαιούχοι;
Με ποιο τρόπο προτίθεται να διευρύνει την πολιτική του Μεταφορικού Ισοδύναμου για να στηρίξει την οικονομία και τους κατοίκους των νησιών;