Καταστράφηκε από πυρκαγιά ακόμη ένα ιστορικό κτίριο τοπόσημο της Αλεξανδρούπολης

894
Από την σελίδα στο fb του πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μενέλαου Μαλτέζου
Καταστράφηκε από πυρκαγιά ακόμη ένα ιστορικό κτίριο τοπόσημο της Αλεξανδρούπολης στον Γαλλικό Σταθμό το σπίτι του Φοντέν.
Το απόγευμα της Κυριακής, στις 8 Οκτωβρίου 2023 ανήμερα των αυτοδιοικητικών εκλογών
κάηκε ολοσχερώς το κτήριο που συνηθιζόταν να αποκαλείται το σπίτι του Φοντέν, ένα από τα επτά διατηρητέα μνημεία του συγκροτήματος του παλαιού Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης.
Δυστυχώς η καταστροφή είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης και εγκατάλειψης του Σιδηροδρόμου στην χώρα.
Στην χώρα μας όπου κυριαρχεί η αγοραία αντίληψη του Νεοφιλελευθερισμού ο πολιστισμός και η ιστορική μνήμη είναι κόστος και η απαξίωση βασικών υποδομών είναι το αποτέλεσμα.
Ένα ακόμη πολιτισμικό τραύμα για την πόλη,όπου οι καθ ύλη αρμόδιοι ΟΣΕ και Εφορία Νεότερων μνημείων δεν ενδιαφέρονται να αφήσουν στις επόμενες γενιές έστω και κάτι από τα σημαντικά “απομεινάρια” μιας αξιόλογης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας.
Με την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός εμβληματικού ιστορικού τοπόσημου για τη Αλεξανδρούπολη , ανυπολόγιστης σημασίας τόσο για την ιστορική ταυτότητα της πόλης, όσο και για την τουριστική και την εν γένει οικονομική ανάπτυξή της.
Οι φωτογραφίες είναι της ομάδας Φιλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης στο facebook!