Αρχική in Νέα in Κοινωνία Θεσσαλονίκη: Μπορεί να μην εκλέγει δήμαρχο, εκλέγει όμως μητροπολίτη

Θεσσαλονίκη: Μπορεί να μην εκλέγει δήμαρχο, εκλέγει όμως μητροπολίτη

893

η Ιεραρχία της Ελλάδος θα εκλέξει τους τρεις νέους μητροπολίτες στις μητροπόλεις οι οποίες χήρευσαν το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση των υπέργηρων μητροπολιτών.

Νίκος Ηλιάδης

  • Τη Δευτέρα εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

    Τη Δευτέρα εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

     07/10/2023 08:05

Από τις σημερινές κάλπες δεν αναμένεται να προκύψει δήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η μάχη πρόκειται να κριθεί στον δεύτερο γύρο. Εκεί θα βρεθούν, σίγουρα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ένας εκ των Στέλιου Αγγελούδη και Σπύρο Πέγκα. Ωστόσο, μια μέρα μετά, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, η πόλη πρόκειται να αποκτήσει νέο μητροπολίτη.

Συγκεκριμένα, αύριο συνέρχεται η Ιεραρχία της Ελλάδος προκειμένου να εκλέξει τους τρεις νέους μητροπολίτες στις μητροπόλεις οι οποίες χήρευσαν το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση των υπέργηρων μητροπολιτών. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο οποίος άνοιξε πρώτος το χορό των παραιτήσεων στις 7 Αυγούστου. Ο κ. Άνθιμος, ηλικίας 88 ετών, ο οποίος αντιμετώπιζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν του επέτρεπαν να ασκήσει τα καθήκοντά του, πείσθηκε τελικά να παραιτηθεί, έπειτα από συντονισμένες παρεμβάσεις και τη διαμεσολάβηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου Α’ που αποτελεί και πνευματικό τέκνο του καθώς τον είχε διαδεχθεί το 2004 στην ακριτική μητρόπολη. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι παραιτήσεις του μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητου, ηλικίας 91 ετών, και Παραμυθίας Τίτου, ηλικίας 92 ετών.

Φαβορί ο Φιλόθεος

Διεκδικητές του επίζηλου θρόνου της ιστορικής μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι τυπικά δύο διεκδικητές: ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την εκλογή του κ. Φιλόθεου ο οποίος έχει την αμέριστη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο κ. Φιλόθεος ανήκει στη νέα γενιά ιεραρχών. Γεννήθηκε το 1974, τη χρονιά δηλαδή που ο πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος εξελέγη μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Ο κ. Φιλόθεος σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Εκάρη μοναχός τον Φεβρουάριο του 2002 στη Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα στην Εύβοια και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος λαμβάνοντας παράλληλα το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Το 2019 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το ίδιο έτος εξελέγη βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο του επισκόπου Ωρεών.

 

Η βούληση του Πατριαρχείου

Μετά την παραίτηση του κ. Άνθιμου, ενδιαφέρον για τη διαδοχή του εξεδήλωσε ο 78χρονος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Την επιθυμία του αυτή γνωστοποίησε με επιστολή την οποία απέστειλε προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ζητώντας τη στήριξή τους. Στην επιστολή του ο κ. Παντελεήμων αφού παραθέτει γεγονότα που τον συνδέουν με την Θεσσαλονίκη, αναφέρεται και στη διατήρηση της λογικής του μεταθετού σε έμπειρους μητροπολίτες. Δηλαδή, της μετάθεσης από μια μητρόπολη σε άλλη, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κ. Άνθιμου ο οποίος είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη το 2004, προερχόμενος από την Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η υπόθεση εκείνη είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς το τελευταίο δεν βλέπει θετικά τη χορήγηση του μεταθετού. Πέραν αυτού, η μετακίνηση ενός μητροπολίτη, από μία μητρόπολη σε άλλη μητρόπολη, απαιτεί ειδική, αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η εκλογή του επισκόπου Ωρεών και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεου στο θρόνο της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.