Δημήτρης Πέτροβιτς: Στόχος να χτίσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική χωρίς αποκλεισμούς

693

Με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, χωρίς αποκλεισμούς και προτάσσοντας το συμφέρον των δημοτών στη βάση της συναίνεσης όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης, ο Δημήτρης Πέτροβιτς, επικεφαλής του συνδυασμού «Εν΄ Έργω Μαζί» διεκδικεί την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών και τη διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τον δήμο μας στο 2040 χωρίς να χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία στα επερχόμενα επενδυτικά σχέδια, τονίζει -μεταξύ άλλων- ο κ. Πέτροβιτς. Απαντά στο πώς διαφοροποιείται το πρόγραμμα του συνδυασμού του απ’ αυτό των υπολοίπων και μιλάει για τις προκλήσεις που έφεραν οι πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Πέτροβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Λαμπρινή Παπαδημητρίου:

– Θα μπορούσατε να ιεραρχήσετε τρία θέματα στην προγραμματική ατζέντα του συνδυασμού σας, η διευθέτηση των οποίων θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών;

 

Ξεκινήσαμε την προεκλογική μας καμπάνια με ένα ερώτημα στους δημότες της Αλεξανδρούπολης: Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε; Συλλέξαμε έναν μεγάλο αριθμό απαντήσεων πρωτογενώς. Όχι από δημοσκοπήσεις ή από δευτερογενείς πηγές. Τα σκουπίδια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καμία διοίκηση του δήμου δεν έλυσε στο παρελθόν. Ένα πρόβλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κοινωνιών. Όσο μεγαλύτερη ευμάρεια τόσο μεγαλύτεροι όγκοι σκουπιδιών σε έναν Δήμο, που ο σχεδιασμός του βρίσκεται 40 χρόνια πίσω και κάθε φορά οι Δήμαρχοι εφευρίσκουν λύσεις προσωρινές μόνο για στιγμιαία ανακούφιση και όχι μακρόπνοη λύση. Αναφέρω συνέχεια τη λέξη μακρόπνοη σε όλες τις επαφές μου γιατί είναι το βασικό συστατικό που λείπει στους σχεδιασμούς όλων των παρατάξεων. Μακρόπνοο σχέδιο, συναίνεση και σύνθεση δυνάμεων. Το δεύτερο θέμα είναι το κυκλοφοριακό. Και αυτό συνδεδεμένο με την ευμάρεια. Θα ξεκινήσουμε με εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για το κέντρο της πόλης για να αποφορτιστεί η κυκλοφοριακή ροή από και προς αυτό, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στους στενούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Ταυτοχρόνως σχεδιάζουμε την αξιοποίηση σημείων για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και υπόγειου πάρκινγκ. Και τρίτον θα ασχοληθούμε σοβαρά με τη δημιουργία περισσότερων πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου. Χώρους συνύπαρξης και συγχρόνως νέους πνεύμονες πρασίνου. Ένα πρότυπο πάρκο, ο σχεδιασμός του οποίου -μεταξύ άλλων- θα βασίζεται στην αρχή της ίσης πρόσβασης, που θα ενσωματώνει ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες. Στόχος είναι να χτίσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς.

– Πώς διαφοροποιείται το πρόγραμμα του συνδυασμού σας από των άλλων συνδυασμών και πώς η υλοποίησή του θα αναδιαμορφώσει την Αλεξανδρούπολη;

Εμείς σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τον δήμο μας στο 2040 χωρίς να χαθεί καμία αναπτυξιακή ευκαιρία στα επερχόμενα επενδυτικά σχέδια, που έχουν ήδη παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Αλεξανδρούπολης. Και το πραγματοποιούμε αυτό στη βάση ενός Στρατηγικού Σχεδίου ανάπτυξης που θα επιδιώξουμε να εκπονηθεί και να ψηφιστεί ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις. Η διαφοροποίησή μας λοιπόν έγκειται στη φιλοσοφία της στρατηγικής μας, που στο κέντρο της έχει το συμφέρον των δημοτών, στη βάση της συναίνεσης όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, όλοι οι υποψήφιοι θέλουν το καλό της πόλης. Κανένας ωστόσο από τους άλλους δεν θέλει τη συναίνεση. Θέλουν την υλοποίηση μόνο του προγράμματος που προτείνουν και το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, καθώς αφορά μεγαλεπήβολους φαραωνικούς σχεδιασμούς που αρχικά εντυπωσιάζουν αλλά στην πράξη αποδεικνύονται ανεφάρμοστοι. Εμείς λοιπόν έχουμε διαφορετική άποψη. Θέλουμε συναίνεση στον σχεδιασμό και την εκπόνηση για να μπορούμε να διοικήσουμε αποτελεσματικά, με ευθύνη και αποδοτικότητα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την επόμενη πενταετία.

– Ποιες οι προκλήσεις που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου σε επίπεδο ανάληψης δράσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεών τους στους πολίτες;

Δημιουργούμε με την τεχνογνωσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τη στήριξη και άλλων φορέων σύγχρονο φυτώριο για να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές στα βουνά μας και στους ελαιώνες Μάκρης, Άβαντα, Δικέλλων και Πλάκας δίνοντας δωρεάν δενδρύλλια στους συνδημότες μας. Όπου είναι δυνατό στις καμένες εκτάσεις να γίνει αναδάσωση με ελαιόδεντρα για να δημιουργηθεί πλούτος στην τοπική κοινωνία. Στις υπόλοιπες καμένες εκτάσεις θα φροντίσουμε να φυτευθούν δένδρα περισσότερο ανθεκτικά στη φωτιά αλλά και οπωροφόρα. Στόχος μας να μειώσουμε τις επιπτώσεις της μεγάλης περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής που έπληξε τον τόπο μας.