WWF Ελλάς και Greenpeace Hellas: Κατέθεσαν προσφυγή για το υγροποιημένο αέριο (FSRU)

1022
*Ευχαριστούμε τον Παύλο Γεωργιάδη για την ενημέρωση.
Ο Παύλος Γεωργιάδης ενημερώνει τους πολίτες του δήμου Αλεξανδρούπολης για τις εξελίξεις στο θέμα του υγροποιημένου αερίου (FSRU):
Στον πολύπαθο νομό Έβρου, σχεδιάζεται εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU), έξω από την Αλεξανδρούπολη και εντός της περιοχής #Natura2000 “Θαλάσσια περιοχή Θράκης”.
Η απόφαση ανανέωσης της περιβαλλοντικής άδειας αυτής της εγκατάστασης παραβιάζει πολλαπλά την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία από μεγάλο ατύχημα (οδηγία EE #Seveso III) και για τη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Με ιεραρχική προσφυγή τους προς τις αρμόδιες αρχές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace Hellas ζητούν την ακύρωση της πρόσφατης απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για το #FSRU Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας προς τις αρμόδιες αρχές τις παρακάτω, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις:
1. Παραβίαση θεσμικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης χωροθέτησης εγκαταστάσεων μεγάλου κινδύνου για ατύχημα (Seveso) εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
2. Παράνομη παράταση άδειας επικίνδυνης εγκατάστασης, αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα αρχικά δεδομένα.
3. Αγνόηση της υποχρέωσης ενημέρωσης του κοινού και διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία.
4. Παράνομη θεώρηση, ως μη ουσιώδους, της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα προκαλέσει το έργο.
Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ να ακυρώσουν την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων και την άδεια εγκατάστασης του FSRU Αλεξανδρούπολης.
Συγχαρητήρια στο WWF Greece και την Greenpeace Greece για τη μάχη που δίνουν για να υπερασπιστούν το Δικαίωμα στην Αειφορία.
Εδώ και μία δεκαετία, η τοπική διαπλοκή στην #Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως “σφουγγαρίστρα” των κλιματικών εγκληματιών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Ρήμαξαν τα βουνά μας, ρήμαξαν και τη θάλασσά μας – αυτή που εδώ και έναν αιώνα έχει θρέψει τις δικές μας και χιλιάδες άλλες οικογένειες.
Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ας μην την αφήσουμε να συνεχίσει να κρύβει τις παρανομίες τους, κι ας απαιτήσουμε ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΡΑ.
👉 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής εδώ: https://tinyurl.com/4smbx7k8