Αρχική in Νέα Ν. Τζανάκης: «Χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και RSV»

Ν. Τζανάκης: «Χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και RSV»

856

« Δεν μας φοβίζει η νέα υπο-παραλαγή Pirola, αν και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας».Share via Facebook

«Τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυτιακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας για «τριπλή επίθεση».

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τη νέα υπο-παραλλαγή BA.2.86 του κορωνοϊού, γνωστής και ως Pirola, που καταγράφηκε  και στην Ελλάδα, ανέφερε:«Δεν μας φοβίζει. Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις  επάνω στην Ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας »

Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορωνοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη».

Όσον αφορά τα εμβόλια ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο».  Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών και αποτελεί την κύρια αιτία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας