Γαλάζια «όχι» στην πρόταση Αγοραστού για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών

661

Δημόσιες αποστάσεις από την πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυριζόγλου.

«Τη στιγμή που μαίνεται μια μάχη ζωής και θανάτου στη Θεσσαλία η συζήτηση περί του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρώ πως είναι άκαιρη» τόνισε σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αδειάζοντας δημοσίως τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Αυτά θα πρέπει να αναδειχθούν μετά από κάποιες ημέρες. Όχι τώρα. Μέριμνα οφείλει να είναι η ανθρώπινη ζωή. Τίποτε άλλο» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πάντως ότι σε ό,τι αφορά τις πληγείσες περιοχές «η απόφαση είναι της κυβέρνησης».

Κατά της αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών στις πληγείσες περιοχές τάχθηκε και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του σημείωσε πως έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναβληθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Είμαι πλήρως αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση για αναβολή των εκλογών, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας και των τεραστίων ζημιών που προκάλεσε» είπε ο κ. Μπέος. «Αν εκτιμούν ότι εγώ φταίω για ό,τι έγινε και πως δεν έκανα ό,τι μπορούσα, ας με στείλουν σπίτι μου» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στη Δημόσια Τηλεόραση ο κ. Αγοραστός είχε τονίσει  πως θεωρεί αδύνατο να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο στη Θεσσαλία. «Όχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή (η διεξαγωγή εκλογών). Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για εκλογές σε αυτή τη φάση» είχε τονίσει ερωτηθείς σχετικά Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Έχω θέσει το θέμα και έχω ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν είναι απόφαση της περιφέρειας όμως οι εκλογές» είχε αναφέρει επίσης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αγοραστός δέχθηκε επικρίσεις για την πρότασή του και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο. «Ο Αγοραστός αντί να ζητάει αναβολή εκλογών καλά θα κάνει να δώσει απαντήσεις για τα εκατομμύρια που πήρε για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό» σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σχολίασε ότι «αντί να προτείνει αναβολή των εκλογών, μεγαλύτερη πράξη ευθύνης για τον κύριο Αγοραστό θα ήταν πάντως να παραιτηθεί από υποψήφιος περιφερειάρχης».

Η συζήτηση έχει ανοίξει μετά τις φοβερές καταστροφές στην Θεσσαλία και οι σκέψεις για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών ως τον Μάιο του 2024,  μαζί με τις Ευρωεκλογές, υπάρχει στην Κυβέρνηση.

Απόφαση μάλιστα αναμένεται να ληφθεί ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να την ανακοινώσει με διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΚΕΔΕ πάντως δεν προτίθεται να ζητήσει αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως  δήλωσε ο πρόεδρος της με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα, ειδικά μετά τη δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, ότι δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με δηλώσεις του  αναφέρει:

«Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε αναβολή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Από εκεί και πέρα και όσο αφορά τις πληγείσες περιοχές, η απόφαση είναι της Κυβέρνησης».

Η εναλλακτική περίπτωση είναι να αναβληθούν οι εκλογές μόνο στην Θεσσαλία όπου ολόκληρα χωριά έχουν διαλυθεί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.