Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της περιφέρειας ΑΜΘ στον κρίσιμο τομέα της Υγείας

2438

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, οι δομές ψυχικής υγείας και η καταπολέμηση των κουνουπιών

Το πρωί της Τρίτης 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η διαβούλευση για τις δράσεις του Τομέα Υγείας στο νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πλήθος διοικητών των περιφερειακών νοσοκομείων από Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Κομοτηνή συμμετείχαν στη διαβούλευση, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής νευρολογίας Κωνσταντίνος Βαδικόλιας. Το παρών έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΖΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φερχάτ Οζγκιούρ.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο οι δράσεις της περιφέρειας στο κρίσιμο κομμάτι της Υγείας τόσο μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και μέσα από τη Διεύθυνση Υγείας.

«Μπορεί το σχέδιο μας να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό όμως δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική», δήλωσε ο Χρ. Μέτιος και συμπλήρωσε πως η Υγεία είναι ένας από τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της ΑΜΘ. Σε επίπεδο πόρων που διατίθενται για την Υγεία μέσω ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στην τρίτη θέση σε όλη την χώρα, μετά από Αττική και Θεσσαλονίκη. Μία απόφαση που χαρακτήρισε ο ίδιος συνειδητή δεδομένης της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην δημόσια υγεία.

Ανασκόπηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ

Για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό η περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ ενίσχυσε με συνολικά 64,3εκ ευρώ τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ενισχύθηκε με 13,6εκ ευρώ και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με 4,5εκ ευρώ ενώ δόθηκαν 1,6εκ γα την ενεργειακή αναβάθμιση του. Το Νοσοκομείο Κομοτηνής ενισχύθηκε με 4εκ ευρώ, 5,8εκ ευρώ δόθηκαν μέσω του εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ξάνθης και 8,1εκ ευρώ στο Νοσοκομείο Καβάλας. Το Νοσοκομείο Δράμας στηρίχθηκε με 9,3εκ ευρώ και επιπλέον 4εκ για την ενεργειακή αναβάθμισή του. Για την ενίσχυση του στόλου των ΕΚΑΒ διατέθηκαν 3εκ ευρώ, με 20 ασθενοφόρα, 6 Κινητές Μονάδες Επείγουσας Φροντίδας και ιατρικό εξοπλισμό.

Εκτός από τον εξοπλισμό, 23,6εκ ευρώ διατέθηκαν για το ιατρικό προσωπικό με την πρόσληψη 240 εργαζομένων.

Το βάρος στην ψυχική υγεία και στην καταπολέμηση των κουνουπιών

Τομέα τον οποίο επιδιώκει να στηρίξει η περιφέρεια είναι αυτός της Ψυχικής Υγείας. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση δομών ψυχικής υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων. «Δεν είναι απαραίτητο να νοσηλεύονται όλοι σε ψυχιατρικές κλινικές. Νομίζω με τις δομές αυτές θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση και αποτελέσματα» ανέφερε  ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Λούρμπας.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι από τα σημαντικά θέματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η περιφερειακή αρχή ειδικά φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να έχουμε τα λιγότερα κρούσματα από τον υιό του Δυτικού Νείλου σαν περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας.

Πάγιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας ΑΜΘ είναι η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αίτημα το οποίο επιθυμεί να ακούσει και να βοηθήσει στην υλοποίηση του η περιφέρεια ΑΜΘ. Εκπρόσωποι του Πανελληνίου ιατρικού και οδοντιατρικού συλλόγου βρέθηκαν στο βήμα θέτοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν την δημόσια και ιδιωτική Υγεία όπως η υποστελέχωση των ιατρικών δομών.

5.200.000 ευρώ από την περιφέρεια στο νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Ειδική αναφορά έγινε στο νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με τον περιφερειάρχη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη υπογραφή για την έναρξη της κατασκευής του από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από την πλευρά του ο Χρ. Μέτιος ανέφερε πως η περιφέρεια έχει αναλάβει και δρομολογήσει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης, την βελτίωση των δρόμων πέριξ του νέου νοσοκομειακού συγκροτήματος και τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και φυσικού αερίου.

Εκτός των 5.200.00 ευρώ από την περιφέρεια δόθηκε επιπλέον 1εκ στη ΔΕΥΑ για τη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στο δεύτερο μέρος της ενδιαφέρουσας διαβούλευσης έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ενημέρωσε για το Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» 2021-2027 σχετικά με τους νέους στόχους της διοίκησης.