Δυστυχώς όλα δείχνουν ερημοποίηση της Ελλάδας από τη Λάρισα μέχρι τη Λακωνία!

1554

Εκτιμήσεις Αποκάλυψης από την Ακαδημία Αθηνών –  Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί το μοιραίο

Δραματικές δεκαετίες και μη αναστρέψιμη κατάσταση σε ένα σκηνικό Αποκάλυψης για την Ελλάδα περιέγραψε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή τον καύσωνα «Κλέων», αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που επιμένουν και θα επιμένουν σε ολόκληρη τη χώρα.

«Όλους τους επιστήμονες τους ανησυχεί αυτή η κατάσταση, είναι θέματα τα οποία μελετάμε πολλές δεκαετίες και κάθε χρόνο, όσον αφορά τους καύσωνες γίνεται όλο και χειρότερα», είπε ο κ.Ζερεφός εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία του, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Εξήγησε ακόμα, ότι «στην Ελλάδα οι καύσωνες ξεκίνησαν από το ‘87, τον μεγάλο καύσωνα που είχαμε 3000 θερμόπληκτους και από το 2003 στην Ευρώπη, είχαμε μία τεράστια εμμονή καυσώνων για πάνω από μία εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον κ.Ζερεφό, «δυστυχώς θα τους βλέπουμε, το πρόβλημα με τους καύσωνες με την χώρα μας είναι, ότι εάν είναι έτσι οι καύσωνες, δεν φυσάει αέρας για να μειώσει την αίσθηση της αυξημένης θερμοκρασίας. Αυτό θα γίνει με τα μελτέμια από αύριο. Όταν μειωθεί η έντασή τους θα ξαναρχίσει ο καύσωνας, εφόσον το κεντρικό σύστημα που δημιουργεί τον καύσωνα παραμένει».

Αποκάλυψη

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Ζερεφός επεσήμανε ότι όλα τα μοντέλα της Ακαδημίας Αθηνών δείχνουν μια ερημοποίηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας μια δραματική κατάσταση:

«Δυστυχώς όλα τα μοντέλα που έχουμε εστιασμένα στην χώρα μας, 21 τον αριθμό, στην Ακαδημία Αθηνών, δείχνουν συνθήκες ξηρότητας και ημι-ερημοποίηση της ανατολικής χώρας από την Λάρισα και νοτιότερα και μέχρι την Σπάρτη και την Λακωνία, είναι περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα τις επόμενες δεκαετίες. Όλα μας τα μοντέλα συγκλίνουν ότι μετά το 2050-2060, εάν δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο κλίμα που είχαμε συνηθίσει, στα δεδομένα του 20 αιώνα».

Τι μπορεί να γίνει όμως για να μην επιβεβαιωθούν τα  μοντέλα; Ο κ.Ζερεφός απαντά:

«Το πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Εξοικονομούμε νερό, εξοικονομούμε σκουπίδια και πρέπει να προσέξουμε τις πυρκαγιές, είναι μεγάλη απειλή», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα γίνεται πιο επικίνδυνη και ειδικά για φέτος, «καθώς χάσαμε το 50% σε νερό από τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα. Επομένως η υγρασία του εδάφους δεν είναι στα καλύτερά της».

Δυστυχώς όλα δείχνουν ερημοποίηση της Ελλάδας από τη Λάρισα μέχρι τη Λακωνία!