Σύνοδος Ε.Ε.: Αδιέξοδο για το Μεταναστευτικό

11201

Η συμφωνία αποσκοπεί στο να μοιράζεται η «φιλοξενία» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με εκείνες που αρνούνται να πληρώνουν χρήματα, (Πολωνία και Ουγγαρία), σε εκείνες που δέχονται μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη, οι ηγέτες των χωρών αρνήθηκαν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε τελική δήλωση για το μεταναστευτικό.

Η Πολωνία ήθελε οι ηγέτες να συμφωνήσουν στο ότι οι αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα λαμβάνονται με συναίνεση, δηλαδή με ομοφωνία, σύμφωνα με το AFP, επίσης πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική πολιτική «θα πρέπει να βασίζεται στο κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών».

Καθώς δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, η οποία διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι ηγέτες αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα εκ νέου τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου.

«Ελπίζουμε ότι η νύχτα θα είναι καλός σύμβουλος», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου.

 «Γνωρίζουμε την αντίθετη άποψη Πολωνίας και Ουγγαρίες, άλλωστε και αυτό επιτρέπεται», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. 

Συμπερασματικά, μια τεράστια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το σύμφωνο για τη μετανάστευση. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για ένα φιλομεταναστευτικό κείμενο, ενώ το πολωνο-ουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται από κοινού.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτίμησαν ότι η Πολωνία θα είναι πιο δύσκολο να πεισθεί από την Ουγγαρία.

Οι λαϊκιστές της Πολωνίας που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να διεξαγάγουν εθνικό δημοψήφισμα για το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, χώρα που  φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Αλλά η Βαρσοβία αντιτίθεται εδώ και καιρό σε οποιαδήποτε μετεγκατάσταση μεταναστών – συνήθως από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή – που έφτασαν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Ανεξάρτητα από τη διαμάχη για τη μετανάστευση, οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής υποστήριξαν την ιδέα να δοθούν πιθανές δεσμεύσεις ασφαλείας για να βοηθηθεί η Ουκρανία να προστατευθεί καλύτερα στο μέλλον.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τους δύο πρωθυπουργούς το πρωί της Παρασκευής σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Πολωνός και Ούγγρος ηγέτης θέλουν να συμπεριλάβουν μια ρητή αναφορά στη λέξη «συναίνεση» στο τελικό κείμενο, πιστεύοντας ότι η διόρθωση θα εγγυηθεί ότι οι μελλοντικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση θα εγκρίνονται με ομοφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, τα θέματα μετανάστευσης εγκρίνονται με ειδική πλειοψηφία, τον ίδιο κανόνα ψηφοφορίας που ισχύει για τη δράση για το κλίμα, την ψηφιακή ρύθμιση και την εσωτερική αγορά.

Από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία στις αρχές του μήνα, οι δύο ηγέτες έχουν παρουσιάσει ψευδώς τη μεταρρύθμιση ως «αναγκαστική» εισδοχή μεταναστών.

Στην πραγματικότητα, η αναμόρφωση βασίζεται στην έννοια της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», όχι της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, και προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη τρεις διαφορετικές επιλογές για τη συλλογική αντιμετώπιση της πρόκλησης:

  • Να δεχτούν έναν αριθμό μεταναστών αιτούντων άσυλο

  • Να καταβάλλουν 20.000 ευρώ για κάθε απορριφθέντα αιτούντα

  • Να χρηματοδοτήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη, όπως υποδομές και προσωπικό

Μιλώντας σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο Πολωνός πρόεδρος, περιέγραψε την πληρωμή των 20.000 ευρώ ως «πρόστιμο» και μορφή «εξαναγκασμού».

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/434503/antistekontai-sthenara-polonia-kai-ouggaria-sti-symfonia-gia-to-metanasteftiko-prostimo-kai-eksanagkasmos-to-antitimo-ton-20-000-evro-stous-aitoyntes-asylo