Στο κέντρο του Γαλαξία μας…

590
NGC 6520 | BARNARD 86 | DJORGOVSKI 2
Σήμερα εστιάζουμε σε μια από τις πυκνότερες περιοχές του γαλαξία μας.
Στήσαμε το τηλεσκόπιο στην Αθήνα, διαπεράσαμε με κάποιο μαγικό τρόπο τη φωτορύπανση και κοιτάξαμε νότια προς στο λεγόμενο “Μεγάλο Αστρικό Νέφος του Τοξότη”.
Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή του κέντρου του γαλαξία μας, με χιλιάδες, όπως βλέπουμε, αστέρες διαφόρων τύπων, ηλικιών και αποχρώσεων, καθώς και τρία προεξέχοντα αντικείμενα βαθέως ουρανού τα οποία και θα σχολιάσουμε:
– Το NGC 6520 στ’ αριστερά της εικόνας είναι ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος που αποτελείται από περίπου 25 νεαρά άστρα.
Η μπλε απόχρωσή τους (λόγω της ηλικίας τους) έρχεται να φτιάξει μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη επάνω στο χαλί των αρχαιότερων κιτρινωπών αστέρων. Απέχει περίπου 5500 – 6500 χιλιάδες έτη φωτός και εκτείνεται σε απόσταση 10 ετών φωτός. Η ηλικία των άστρων του είναι 100 με 200 εκατομμύρια έτη, πραγματικά βρέφη δηλαδή αν τα συγκρίνεις με τον 4.5 δισεκατομμυρίων ετών Ήλιο μας!
– Το Barnard 86 πιο δεξιά έρχεται να προσφέρει μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αντίθεση στο πολυπληθές σκηνικό. Σαν μια χυμένη κηλίδα μελανιού, έρχεται να κρύψει μονομιάς τα χιλιάδες άστρα που βρίσκονται πίσω του. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο και συμπαγές νέφος, αποτελούμενο κυρίως από σκόνη.
Το είδος αυτών των αντικειμένων ονομάζεται “σκοτεινό νεφέλωμα” ή “νεφέλωμα απορρόφησης” για τους λόγους που προαναφέραμε. Τέλος, για να συνδέσουμε τα δύο αντικείμενα να πούμε ότι σύμφωνα με μελέτες, το σκοτεινό αυτό νέφος αποτελείται από υλικά που άφησε πίσω της η ίδια η διαδιακασία “γέννησης” του αστρικού σμήνους NGC 6520 που λέγαμε παραπάνω.
– Το Djorgorvski 2 ακόμη δεξιότερα είναι ένα ιδιαιτέρα ενδιαφέρον, πραγματικά αρχέγονο σφαιρικό αστρικό σμήνος (μεγέθους – magnitude: 9). Και λέμε αρχέγονο, γιατί σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να είναι τόσο παλιό, όσο και ο ίδιος ο γαλαξίας! Διακρίνονται τα κιτρινωπά γέρικα άστρα του. Απέχει από εμάς 21000 έτη φωτός και βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική διογκωμένη περιοχή του γαλαξία .
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Οι φωτογραφία πάρθηκε, όπως είπαμε, από την ταράτσα μου στην Αθήνα και αποτελείται από 75 λήψεις του 1 λεπτού σε φίλτρα R, G και B. Τράβηξα δηλαδή 25 λεπτά σε κάθε φίλτρο. Συνολικός χρόνος έκθεσης 75 λεπτά. Τηλεσκόπιο SCT 9.25″ σε γερμανική ισημερινή στήριξη, προσαρμογέας f6.3 και αστρονομική κάμερα (CMOS) με οδήγηση μέσω Off Axis Guider.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Πέρα από τη φωτογραφία, η συγκεκριμένη περιοχή του γαλαξία αποτελεί πραγματική απόλαυση για τους εραστές της παρατήρησης του έναστρου ουρανού και προσφέρεται για εξερεύνηση με τηλεσκόπιο.
Αν έχετε κάποιο ενδιαφέρον γι αυτά, μπορείτε να γίνετε κι εσείς μέλος της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης https://astronomia.org.gr/ ή όποιου άλλου συλλόγου έχετε κοντά στην περιοχή σας. Πέρα από τις γνώσεις που θα πάρετε από παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη, μπορείτε να συμμετέχετε στις αστρο-βραδιές παρατήρησης που οργανώνονται από τέτοιους συλλόγους στη διάρκεια του καλοκαιριού.