Θα χάνουν την άδεια οι κυνηγοί αν βάζουν φωτο με θηράματα στο Facebook

9707

ΌΛΑ ΑΥΤΑ στην ΚΥΠΡΟ

Λέτε να τα δούμε και στην Ελλάδα ;

Κάμερες σώματος στους θηροφύλακες, κάμερες και στα δάση-€500 πρόστιμο αν ταϊζεις γάτους σε περιοχές Natura2000
Σημαντικες αλλαγές στη νομοθεσία για την Υπηρεσία Θήρας στην ΚΥΠΡΟ, την προστασία της βιοποικιλότητας και της άγριας πανίδας, το κυνήγι, τους κυνηγούς και τους λαθροθήρες προωθούνται με σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» το οποίο είναι αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Οι θέσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουλίου 2023. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 22/6 στο κοινό από την Υπηρεσία Θήρας. Έγιναν κάποιες εισηγήσεις από πολίτες και φορείς τις οποίες η Υπηρεσία θα μελετήσει και αναλόγως αν κριθεί αναγκαίο θα διαφοροποιηθούν κάποιες πρόνοιες ή θα ενσωματωθούν κάποιες πρόσθετες.

Αφού η Υπηρεσία καταλήξει στο τελικό νομοσχέδιο, ο Υπουργός Εσωτερικών θα το υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Θετικοί οι κυνηγοί

Οι σύνδεσμοι κυνηγούν, βλέπουν πολύ θετικά τις τροποποιήσεις που προωθούνται αφού σφίγγει ο κλοιός για λαθροθήρες ενώ ρυθμίζονται γενικότερα διάφορα θέματα που απασχολούν διαχρονικά τους κυνηγούς. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενσωμάτωση πρόνοιας που δίνει κίνητρο σε νεαρούς υποψήφιους κυνηγούς που κλείνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, να συμμετέχουν ενεργά εθελοντικά στις δράσεις ενός κυνηγετικού συλλόγου με… αντάλλαγμα μια σημαντική έκπτωση στο κόστος παρακολούθησης των επιμορφωτικών μαθημάτων και το κόστος εξέτασης για απόκτηση της πρώτης άδειας κυνηγίου όταν θα κλείσουν το 18ος έτος της ηλικίας τους. Ουσιαστικά προσκομίζοντας βεβαίωση, από πρόεδρο εγγεγραμμένου κυνηγετικού σωματείου που ανήκει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής ότι, έχει προσφέρει εθελοντική εργασία τουλάχιστον είκοσι (20) ωρών προς όφελος των θηραμάτων και της άγριας πανίδας, ένας 18χρονος θα πληρώνει μόνο €10 αντί €90 για μαθήματα και άδεια. Το σημαντικότερο είναι ότι με την συμμετοχή τους σε διάφορες δράσεις κυνηγετικών σωματείων, οι νεαροί θα αποκτήσουν παιδεία για να γίνουν σωστοί κυνηγοί.

Πεκρής: Ικανοποίηση για τις αλλαγές – Αλλάζει επίπεδο το κυνήγι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ.) Ηλίας Πεκρής, μιλώντας στην OffsiteNews εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για τις τροποποιήσεις που προωθούνται, τονίζοντας ότι υιοθετήθηκαν πολλές από τις εισηγήσεις που κατέθεσαν και κάποια από τα πάγια αιτήματά τους.

«Μας ικανοποιούν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Έχουμε κάποιες περαιτέρω εισηγήσεις για κάποια θέματα και κάποιες λεπτομέρειες που θα θέλαμε να διαφοροποιηθούν, τις υποβάλαμε και ελπίζουμε να ενσωματωθούν και αυτές. Για παράδειγμα υποβάλαμε κάποιες εισηγήσεις για περαιτέρω αυστηροποιηση στις ποινές για λαθροθηρία καθώς και ρύθμιση διαδικασιών για γρήγορη και άμεση εκδίκαση υποθέσεων λαθροθηρίας.

Η γενική αντίληψη πάντως είναι ότι οι τροποποιήσεις μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ρυθμίζουνται διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί και προβλήματα με την λαθροθηρία».

Αξιοποίηση τεχνολογίας

Ο κ. Πεκρής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος αλλά και πάταξη της λαθροθηρίας.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προσπάθεια για πάταξη της λαθροθηρίας. Εδώ και καιρό ζητούμε όπως αξιοποιηθεί η τεχνολογία».

«Θα αποκτήσουν παιδεία οι νέοι κυνηγοί»

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Πεκρής για το κίνητρο που δίνεται σε υποψήφιους νεαρούς κυνηγούς με την συμμετοχή τους σε δράσεις των κυνηγετικών σωματείων. «Είναι ένα μέτρο για να αποκτήσουν παιδεία οι νεαροί μέσω των κυνηγετικών συλλόγων. Είναι πολύ μεγάλη αυτή η αλλαγή που προωθείται με το νομοσχέδιο και μας χαροποιεί. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο κυνηγός πριν εκδώσει την άδεια του, ως μαθητευόμενος κυνηγός θα ξεκινά να εκπαιδεύεται, θα περάσει από κυνηγετικούς συλλόγους, θα καταλάβει τι σημαίνει βιότοπος, τι σημαίνει περιβάλλον, να μάθει να αγαπά την φύση και μετά να γίνει κυνηγός. Θέλουμε να αποτρέψουμε κακές συμπεριφορές. Είναι ένα κίνητρο αυτά τα φιλοπεριβαλλοντικά έργα για τους υποψήφιους κυνηγούς».

Γενικότερα ο κ. Πεκρής υπογράμμισε ότι το κυνήγι αλλά και η Υπηρεσία Θήρας αλλάζει επίπεδο με τις αλλαγές που προωθούνται. Σημείωσε επίσης ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, συζητήθηκε το θέμα στελέχωση της Υπηρεσίας Θήρας και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ότι θα ενισχυθεί η Υπηρεσία για να μπορέσει να εφαρμοστεί και καλύτερα η νέα νομοθεσία.

Σχόλια και αντιδράσεις για διάφορες πρόνοιες

Κάποιες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου πάντως ήδη προκάλεσαν διάφορα σχόλια από φιλόζωους όπως για παράδειγμα το πρόστιμο για σίτιση αδέσποτων ζώων σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Natura2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών. Επιπλέον σχόλια προκάλεσε και η απαγόρευση σε γάτους που ανήκουν σε υποσταστικά εκτός οικιστικής να κυκλοφορούν στην ύπαιθρο. Στόχος των συγκεκριμένων προνοιών είναι να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τροφής στην ύπαιθρο η οποία πιθανόν να επιφέρει απώλεια της βιοποικιλότητας, μετάδοση ασθενειών στη άγρια πανίδα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης της παράνομης

θήρευση ειδών της άγριας πανίδας.

Διάφορα σχόλια προκάλεσε και η πρόνοια που αναφέρει ότι άτομο το οποίο εκ προθέσεως παρενοχλεί, εμποδίζει, ή παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρενοχλήσει, να εμποδίσει ή να παρεμποδίσει οποιοδήποτε κάτοχο άδειας κυνηγίου κατά τη διάρκεια, που ασκεί, με νόμιμο τρόπο το άθλημα του κυνηγίου, θα διώκεται ποινικά.

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται:

> Κάμερες σώματος στους Θηροφύλακες:

Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούν για πάταξη της λαθροθηρίας και για σκοπούς δικής τους προστασίας, ασφάλειας και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας εναντίον τους, δύναται να φέρουν κάμερες σώματος, που τους παρέχονται από την Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που φέρουν κάμερες σώματος οι οποίες είναι σε λειτουργία, οφείλουν να ενημερώνουν τα πρόσωπα που προσεγγίζουν για σκοπούς ελέγχου ή εφαρμογής της νομοθεσίας ότι, φέρουν κάμερες και οι ενέργειες τους δυνατό να καταγράφονται.

Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που φέρουν υπηρεσιακές κάμερες σώματος δεν θα έχουν πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφουν οι κάμερες σώματος.

Πρόσβαση, στο οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφεται από τις κάμερες σώματος θα έχει μόνο ο υπεύθυνος λειτουργός.

Πλάνα στα οποία παρουσιάζονται πρόσωπα που δεν έχουν διαπράξει αδίκημα ή δεν έχουν σχέση με καταγγελία που έγινε από τα μέλη που έφεραν κάμερες σώματος, διαγράφονται από τον υπεύθυνο λειτουργό. Στην περίπτωση που στο πιο πάνω οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται πρόσωπο ή πρόσωπα να διαπράττουν αδίκημα τότε ο Ανακριτής της υπόθεσης δύναται να ζητήσει από τον υπεύθυνο λειτουργό να του καταθέσει το οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί ή ο υπεύθυνος λειτουργός ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφεται στο εδάφιο (3).

> Κάμερες στα δάση

Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, δύναται να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού, για επιστημονικούς, επιμορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως:

καταμετρήσεις πληθυσμών ειδών της άγριας
πανίδας,
παρακολούθηση ειδών της άγριας πανίδας και
άλλη επιστημονική έρευνα
Επιπλέον τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, για σκοπούς προσωπικής τους ασφάλειας ή και καλύτερης εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας εναντίον τους, δύναται να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού για τους πιο κάτω λόγους:

(α) Προστασία συγκεκριμένων βιοτόπων στους οποίους παρατηρείται συστηματική υποβάθμιση ή / και καταστροφή ή / και απόρριψη αδρανών υλικών ή άλλων αποβλήτων ή απορριμμάτων.
(β) Προστασία συγκεκριμένων βιοτόπων στους οποίους παρατηρείται συστηματικά εμπρησμός.
(γ) Προστασίας και ελέγχου των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου σε περιπτώσεις
συστηματικής παραβίασης,
(δ) προστασίας των αγρινών και πάταξης της λαθροθηρίας των αγρινών,
(ε) πάταξης της παράνομης παγίδευσης που διεξάγεται με τη χρήση δικτύων παγίδευσης, ξοβέργων, σιδεροπαγίδων και συρματοθηλειών,
(στ) πρόληψης και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας τόσο των μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας όσο και των υπόπτων όταν αυτή τίθεται σε κίνδυνο, καθώς και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας που θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας,
(η) συντονισμού, κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων πάταξης της λαθροθηρίας, με στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

> Θα φέρουν όπλο ωρομίσθιοι θηροφύλακες:

Οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες που δεν έχουν την εξουσία σύλληψης και την εξουσία να φέρουν πυροβόλο όπλο, μπορούν να αποκτήσουν τις πιο πάνω εξουσίες εφόσον περάσουν με επιτυχία αθλητική δοκιμασία, νάρκοτεστ και ψυχομετρικό τεστ που θα καθοριστούν από τον προϊστάμενο και τύχουν ειδικής εκπαίδευσης από πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα εγκριθεί από τον προϊστάμενο και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ή τύχουν σχετικής ειδικής εκπαίδευσης στη Σχολή Θηροφυλακής και Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος ή αποφοιτήσουν από αυτή. Στη συνέχεια, εφόσον γίνει εισήγηση από τον προϊστάμενο, παραχωρείται ατομικός οπλισμός καιχειροπέδες σύμφωνα με τις πρόνοιες του εδαφίου (2) του άρθρου 73.

> Απαγόρευση ανάρτησης στα social media φωτογραφιών με θήραμα

Πρόσωπο το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο ή αναρτάει φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο ή / και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

(α) που παρουσιάζουν βασανισμό ειδών της άγριας πανίδας, ή / και
(β) όπου θηρευμένα είδη άγριας πανίδας αποτελούν προϊόντα παραβίασης της νομοθεσίας, ή / και
(γ) που παρουσιάζουν οποιαδήποτε άλλη παραβίαση του παρόντος Νόμου ή Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης, σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) ή και στις δύο αυτές ποινές. Νοείται ότι, από τις πρόνοιες της παραγράφου του εδαφίου (2) εξαιρούνται τα πρόσωπα που μέσω ιδιωτικής επικοινωνίας κοινοποιούν, τα πιο πάνω βίντεο ή φωτογραφίες, στον Προϊστάμενο και στον Αρχηγό Αστυνομίας για σκοπούς ενημέρωσής τους.
Απαγορεύεται σε κάτοχο άδειας κυνηγίου να δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο ή αναρτάει φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο ή / και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν θηρευμένα ή τραυματισμένα θηράματα.

Κάτοχος άδειας κυνηγίου που παραβαίνει τις διατάξεις του εδαφίου (3), στερείται του προνομίου ανανέωσης της άδειας κυνηγίου εκτός και αν παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά μαθήματα και επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις ενώ παράλληλα πιστώνεται και με 3 προειδοποιητικούς βαθμούς.

> Παρεμπόδιση κυνηγών:

Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως παρενοχλεί, εμποδίζει, ή παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρενοχλήσει, να εμποδίσει ή να παρεμποδίσει οποιοδήποτε κάτοχο άδειας κυνηγίου κατά τη διάρκεια, που ασκεί, με νόμιμο τρόπο το άθλημα του κυνηγίου, ή χρησιμοποιεί φυσικό ή τεχνητό οπτικό, ακουστικό, οσφρητικό, γευστικό ή φυσικό ερέθισμα, για να επηρεάσει τα θηράματα με σκοπό να αποφύγουν τη νόμιμη θήρευση, ή χρησιμοποιεί μη επανδρωμένο όχημα ή αεροσκάφος (drone), για να παρενοχλεί κάτοχο άδειας κυνηγίου κατά τη διάρκεια, που ασκεί, με νόμιμο τρόπο το άθλημα του κυνηγίου ή για να επηρεάσει τα θηράματα με σκοπό να αποφύγουν τη νόμιμη θήρευση, ή εισέρχεται σε γραμμή βολής κατόχου άδειας κυνηγίου και θέτει με οποιοδήποτε τρόπο τον εαυτό του σε κίνδυνο, είναι ένοχο αδικήματος.

> Τροφή σε είδη άγριας πανίδας

Για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Κύπρου και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς και για σκοπούς ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας και πρόληψης μετάδοσης ασθενειών στην άγρια πανίδα, απαγορεύεται παροχή τροφής σε είδη της άγριας πανίδας, χωρίς την άδεια του προϊσταμένου.

Τα σχετικά πρόστιμα:

Παροχή τροφής σε είδη της άγριας πανίδας χωρίς την άδεια του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας – €500 πρόστιμο και 4 προειδοποιητικοί βαθμοί.
Παροχή τροφής σε είδη της άγριας πανίδας, παραβιάζοντας τους όρους της άδειας που παραχωρήθηκε από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας – €300 πρόστιμο και 4 προειδοποιητικοί βαθμοί.
> Κίνητρο σε νεαρούς υποψήφιους κυνηγούς με συμμετοχή σε δράσεις κυνηγετικών σωματείων

Παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων και εξέταση για απόκτηση πρώτης άδειας

κυνηγίου από πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει προσκομίσει βεβαίωση, από πρόεδρο εγγεγραμμένου κυνηγετικού σωματείου που ανήκει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής ότι, έχει προσφέρει εθελοντική εργασία τουλάχιστον είκοσι (20) ωρών προς όφελος των θηραμάτων και της άγριας πανίδας.

> Πρόστιμο για σίτιση αδέσποτων σε συγεκριμένες περιοχές:

Για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας, καθώς και για σκοπούς ανάσχεσης της θανάτωσης ειδών της άγριας πανίδας, της απώλειας της βιοποικιλότητας και πρόληψης μετάδοσης ασθενειών στην άγρια πανίδα, απαγορεύεται:

(α) η παροχή τροφής σε γάτους ή και αδέσποτους σκύλους εκτός οικιστικών περιοχών, εκτός και αν η παροχή τροφής γίνεται σε χώρο που έχει καθοριστεί ως τέτοιος από την αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης,

(β) η δημιουργία και τροφοδότηση χώρων σίτισης γάτων ή / και αδέσποτων σκύλων εντός περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών και σε βιοτόπους,

(γ) η δημιουργία καταφυγίων γάτων ή / και σκύλων εντός περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών.

Τα σχετικά πρόστιμα:

Πρόσωπο το οποίο παρέχει τροφή σε αδέσποτα ζώα εντός περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών – €500 πρόστιμο
Πρόσωπο το οποίο δημιουργεί και τροφοδοτεί χώρο σίτισης γάτων ή και αδέσποτων σκύλων εντός περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Φύση 2000» ή σε περιοχές που αποτελούν μέρος καθορισμένων περασμάτων διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών – €500 πρόστιμο
> Απαγόρευση κυκλοφορίας γάτων εκτός χώρου υποστατικών:

Οι γάτες που δεν θεωρούνται αδέσποτες και κατέχονται, φιλοξενούνται ή διαβιούν σε υποστατικά εκτός οικιστικών περιοχών ή βρίσκονται στις παρυφές αυτών όπως κατοικίες, μοναστήρια, εκκλησίες, στρατόπεδα, κτηνοτροφικά υποστατικά, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις κυβερνητικών υπηρεσιών απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο ύπαιθρο και εκτός των ορίων του χώρου που κατέχονται, φιλοξενούνται ή διαβιούν”

Το σχετικό πρόστιμο:

Πρόσωπο του οποίου οι γάτες που κυκλοφορούν στο ύπαιθρο και εκτός των
ορίων του χώρου που κατέχονται, φιλοξενούνται ή διαβιούν – €100 πρόστιμο
Άλλα αδικήματα

Απαγόρευση έκθεσης θηράματος – €200 πρόστιμο και δύο προειδοποιητικοί βαθμοί.
Άσκηση σκύλων κούρσας – €700 πρόστιμο και οκτώ προειδοποιητικοί βαθμοί.
Κυκλοφορία ή άσκηση κυνηγετικών σκύλων από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου – €1.000 πρόστιμο και οκτώ προειδοποιητικοί βαθμοί συν δύο προειδοποιητικοί βαθμοί για κάθε επιπλέον σκύλο πέραν του ενός.
Μεταφορά έμφορτου κυνηγετικού όπλου εντός ή επί οποιουδήποτε οχήματος ή επί ζώου κατά τις ώρες που επιτρέπεται το κυνήγι – €700 πρόστιμο και οκτώ προειδοποιητικοί βαθμοί.

Θα χάνουν την άδεια οι κυνηγοί αν βάζουν φωτο με θηράματα στο Facebook — iHunt