Bloomberg: Απροσδόκητη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας – «Νέο χτύπημα στην ευρωζώνη»

11932

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να φαίνονται πιο ευνοϊκές για φέτος

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τα δεδομένα της ευρωζώνης, μετά την ύφεση που κατέγραψε η Γερμανία, επισημαίνει το Bloomberg.

Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 0,1% σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2022, μετά την αύξηση κατά 1,1% που είχε σημειώσει στο τέταρτο τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ. Και οι τρεις οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει ανάπτυξη.

Η συρρίκνωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των επενδύσεων που αντιστάθμισε τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Tα δεδομένα αυτά για την ελληνική οικονομία ακολουθούν τα στοιχεία του περασμένου μήνα για τη Γερμανία, που δείχνουν ότι οδηγήθηκε σε ύφεση τόσο στο δ΄τρίμηνο 2022 όσο και στο α΄τρίμηνο 2023, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ευνοϊκές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το Bloomberg επισημαίνει ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται πιο ευνοϊκές για φέτος, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2023, στο 2,4%.

Το Bloomberg καταλήγοντας αναφέρεται στις αγορές που «βλέπουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεκλέγεται άνετα στις 25 Ιουνίου» καθώς στις εκλογές του Μαίου δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Και καταλήγει: «Μια ισχυρή εντολή θα του επέτρεπε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική και δημοσιονομικά υπεύθυνη πορεία που ξεκίνησε από την ανάληψη της εξουσίας το 2019. Αυτό τροφοδοτεί τις ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική θέση που έχασε πριν από 13 χρόνια».

https://left.gr/news/bloomberg-aprosdokiti-syrriknosi-tis-ellinikis-oikonomias-neo-htypima-stin-eyrozoni