Αρχική in Νέα in Κοινωνία Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα έμειναν 400 χιλ. μη μισθωτοί

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα έμειναν 400 χιλ. μη μισθωτοί

3401

Πρόβλημα θα υπάρχει με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αφού οι γιατροί δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά.

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα έμειναν περίπου 400.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, αφού ολοκληρώθηκε χθες το χρονικό περιθώριο που είχαν ώστε να καταβάλουν τις
εισφορές υγείας του 2022.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η ασφαλιστική ικανότητα, η οποία διατηρείται σεισχύ έως και το τέλος Φεβρουαρί-
ου 2024. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι, αλλά και τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους θα έχουν υπό προϋποθέσεις την κάλυψη που ισχύει για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Άρα, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στης δημόσιες δομές Υγείας. Πρόβλημα θα υπάρχει με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αφού οι γιατροί δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά και θα πρέπει να το κάνουν χειρόγραφα.

Αναζητείται λύση

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν ο ΕΦΚΑ να αναζητεί τρόπο ώστε να διευκολύνει περαιτέρω και αυτή την ομάδα μη μισθωτών ασφαλισμένων. Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν λειτουργεί η Βουλή, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, αλλά ούτε και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πάντως, ο εργατολόγος και καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ερμηνεύοντας τον νόμο, θεωρεί ότι «δημιουργείται μείζον θέμα αν δεν υπάρξει κάλυψη νομοθετική ή με συγκεκριμένη άμεση εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Στερούνται ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης οι μη μισθωτοί που δεν κατέβαλαν εισφορές υγείας, γι’ αυτό επιβάλλεται να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, που -λόγω της εκλογικής περιόδου- μόνο με εγκύκλιο των συναρμόδιων υπουργών μπορεί να γίνει». Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους αγρότες, καθώς τα στοιχεία του Φορέα δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα σε αυτή την ειδική κατηγορία μη μισθωτών πολλές φορές υποχωρεί στα επίπεδα του 30%, δηλαδή είναι πολύ χαμηλή. Κοντά στο 50% είναι η εισπραξιμότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σαφώς υψηλότερη στα επίπεδα του 70% με 80% κυμαίνεται η  εισπραξιμότητα για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς (αυτοαπασχολούμενοι).

Ηλεκτρονικό αίτημα

Πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν λάβει ασφαλιστική ικανότητα χωρίς καμία προϋπόθεση οι μακροχρόνια άνεργοι και οι εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών. Επίσης, όσοι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι διαπιστώσουν από σήμερα και μετά ότι δεν τους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία από τυχόν μετάβασή τους σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα με ηλεκτρονικό τρόπο. Η πλατφόρμα που υπάρχει για τον σκοπό αυτό είναι η εξής: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών» (https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton). Θα ακολουθεί έλεγχος των προϋποθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα και θα τους αποδίδεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, μένει να διαπιστωθεί στην πράξη ότι θα λειτουργήσει ομαλά, αφού τον Μάρτιο του 2022 προέκυψε σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφαλισμένους. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που δόθηκε αναγκαστικά η τρίμηνη παράταση ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας έως τα τέλη Μαΐου, μέτρο που εφαρμόστηκε και φέτος.

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα έμειναν 400 χιλ. μη μισθωτοί