Στρατιωτικοί γιατροί θα «κλείνουν τρύπες» στο ΕΣΥ

613

Στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης επιδίδεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΝΔ, αναφορικά με το ΕΣΥ και τα προβλήματά του, παρά το γεγονός ότι δεσμεύθηκε προεκλογικά για αναβάθμισή του στα πρότυπα μιας σύγχρονης κοινωνίας. Τελευταία πράξη του κυβερνητικού έργου είναι η ΚΥΑ που υπογράφηκε από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας. Τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές στις περιφέρειες της χώρας θα καλυφθούν έτσι για περιορισμένο χρόνο και συγκυριακά από στρατιωτικούς και όχι με μόνιμους διορισμούς υγειονομικών, αίτημα που θέτουν πάγια η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και δεκάδες Ιατρικοί Σύλλογοι.

Αναρτήθηκε η σχετική εγκύκλιος

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και της αναπληρωτού υπουργού Υγείας με την οποία τροποποιείται η υπό στοιχεία Υ4α/οικ.18421/14-2-2011 κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στο «Πλαίσιο συνεργασίας Νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με την τροποποίηση, «κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται, παράλληλα με την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων, η μετάβαση ειδικών στρατιωτικών ιατρών, που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία, αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών και μόνο στην περίπτωση που στις περιοχές αυτές δεν υπηρετούν στρατιωτικοί ιατροί ανάλογης ειδικότητας».

Η πρόσθετη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω ισόποσης ενίσχυσής του από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και είναι εντός των ορίων του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.), προστίθεται στη σχετική απόφαση.

Μιχάλης Γιαννάκος: Κινδυνεύουν ζωές ασθενών από τα κενά στα νησιά

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου αναδεικνύει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς» καθώς «κινδυνεύουν ζωές ασθενών» και «το πρόβλημα της στελέχωσης του ΕΣΥ ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος. Επιπλέον ζητεί τη θεσμοθέτηση υπηρεσιακών, μισθολογικών κινήτρων για την προσέλκυση προσωπικού καθώς επίσης και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης..

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υπενθυμίζοντας ότι σε περίοδο θερινής τουριστικής σεζόν τα νησιά κυριολεκτικά βουλιάζουν.

Περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι γιατροί και οι υγειονομικοί, και αναδεικνύοντας τα ημίμετρα της κυβέρνησης, ο κ. Γιαννάκος ξεκαθαρίζει ότι «χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις».

«Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί» σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο στη Ρόδο, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για «τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία», με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. «Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο), ενώ από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο».

https://left.gr/news/stratiotikoi-giatroi-tha-kleinoyn-trypes-sto-esy