Δήμαρχος του Έβρου καταγγέλλεται από περιβαλλοντολόγο οτι μετέτρεψε δυο έργα τέχνης σε στόρια παραθύρων.

934

Με ανάρτηση της στο fb η γνωστή Περιβαλλοντολόγος του Τμήματος περιβάλλοντος πανεπιστήμιου Αιγαίου κατεύθυνσης Βιώσιμη Ανάπτυξη μικρών νησιών και μόνιμη κάτοικος Σαμοθράκης κ Νάγια Φωτάκη καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Σαμοθράκης κΓαλατούμος προχώρησε στην “Χρήση δύο σημαντικότατων, μεγάλης αξίας έργων τέχνης, του διακεκριμένου και καταξιωμένου Θρακιώτη ζωγράφου και αγιογράφου Γιάννη Μητράκα, ως “σκίαστρα” στα παράθυρα πίσω από το γραφείο του Δημάρχου Σαμοθράκης!”
Όπως αναφέρει η κΦωτάκη
“Τα τελευταία χρόνια με την εκλογή του Δημάρχου κ. Νικ. Γαλατούμου, υπήρξε αισθητή “αναβάθμιση” στο γραφείο του Δημάρχου Σαμοθράκης. Όπως καταμαρτυρούν και οι ακόλουθες φωτογραφίες εκτός των υπολοίπων αλλαγών…. δύο μεγάλου μεγέθους πίνακες χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα παράθυρα πίσω από το γραφείο του! Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης αξίας του σημαντικότατου Θρακιώτη ζωγράφου και αγιογράφου Γιάννη Μητράκα, τα οποία εδώ και χρόνια είναι εκτεθειμένα σε ακατάλληλες συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία, ακτινοβολία κλπ) που μπορούν να βλάψουν ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.”Η κΦωτάκη τελος αναρωτιέται “… πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις αρμόδιες Αντιδημάρχους πολιτισμού και επιτροπής πολιτισμού…τόσο για το σημειολογικό ατόπημα όσο και για την προστασία των έργων!”

Λίγα λόγια για το ζωγράφο….

Ο Γιάννης Μητράκας διαπρεπής ζωγράφος, Άρχων Αγιογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεννήθηκε το 1936, στη Θράκη.Εχει κάνει πάνω από 75 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στον Λευκό Οίκο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Γενεύης, σε πολλά σημεία της ελληνικής γης, στις Πινακοθήκες των Δήμων Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Σπάρτης, Χαλκίδας, Κύμης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει τις εικόνες που έγιναν τα γραμματόσημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον εορτασμό των 2000 χρόνων της Χριστιανοσύνης και εκδόθηκαν από τα ΕΛΤΑ, και έχει βραβευτεί με πάνω από 18 βραβεία και διακρίσεις.

 

Στο τελος της δημοσίευσης αναφέρεται και σε κάτι για την τέχνη….που είπε ο μεγάλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Edgar Degas
“Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν….”

Τα συμπεράσματα δικά σας….”

Γράφει ο Νίκος Ψαθάς