23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2023

7592

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Πελίτι,

με μεγάλη μας χαρά, σας προσκαλούμε στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας στην Π. Ε. Δράμας. Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 π.μ -14:00 μμ.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και για τα 28 χρόνια Πελίτι (1995-2023). Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις στο χρώμα, το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη γλώσσα, κ.λ.π. Βλέπουμε τα κοινά που μας ενώνουν ως ανθρώπους.

Για το 2023 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει ως θέμα:

“κάνε μου μια αγκαλιά”.

Η αγκαλιά νικά την κατάθλιψη

Η αγκαλιά τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η αγκαλιά κρατά την καρδιά υγιή

Η αγκαλιά βοηθά τις σχέσεις μας

Η αγκαλιά τονώνει την αυτοπεποίθησή μας

Η αγκαλιά μας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε

Η αγκαλιά μας απελευθερώνει

Η 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι , οργανώνεται από το Πελίτι, με γενικό συντονιστή τον  Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτή του Πελίτι.

Υποστηρίζεται από γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνευστήκαν οι  αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Κύπρο και αλλού. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η πρώτη δημόσια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που έγινε στη χώρα το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net από την Αυστραλία ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

 

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,  Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο,  Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, κάθε χρόνο φτάνουν σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού. Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015). Η Δρ Βαντάν Σίβα έχει χαρακτηριστεί ως η 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη, ιδρύτρια του κινήματος Navdanya στην Ινδία. Η Ruchi Shroff (2014, 2016, 2017) διευθύντρια του Navdanya International. Ο Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Σποροφύλακες από την Αυστραλία http://seedsavers.net/ Η Leonor Fuguet (2013 & 2018) από τη Βενεζουέλα ο Ούγκο Μπλάνκο (2015) από το Περού, ο Ούγκο είναι ο άνθρωπος σύμβολο για τους αγώνες των αγροτών της Λατινικής Αμερικής, για την ελευθερία της γης, “Γη η Θάνατος” ήταν το σύνθημα τους. Η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) από τον Καναδά. Η Μπλανς Μαργκαρίνος Ρέη (2015, 2017 & 2019) δικηγόρος από τη Γαλλία, εκπροσωπώντας τις οργανώσεις ARTEMISIA. Ο Tapsoba Ali De Goamma ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Μπουρκίνα Φάσο (2017 & 2019). Ο Πανίκος Χάμπας γραμματέας της Ένωσης Κυπριών Αγροτών (2017, 2018, 2019) όπου εμπνεύστηκε από το Πελίτι και μετέφερε στην Κύπρο τη Γιορτή Σπόρων. Η οργάνωση Baker Creek Heirloom Seed Co από τις Η.Π.Α. (2017). Ο  Ananda Guillet (2018) Διευθυντής της οργάνωσης kokopelli από τη Γαλλια. Ο Alan Adesse από τις Η. Π. Α. (2018). Η Katherine Dolan από την οργάνωση Arche-Noah της Αυστρίας (2018). Ο John Caccia (2018) από την οργάνωση Rocky Mountain Seeds Alliance από τις Η. Π. Α. Ο Matthieu Le Breton (2017-2019) θεριστής χωραφιών με γ.τ.ο από τη Γαλλία. Ο  Hannes Lorenzen (2017 & 2019) από το Βέλγιο εκπροσωπώντας τις οργανώσεις ARTEMISIA, Forum SynergiesARC2020. Kalin Staykov, ο Kalin από την Πράσινη Ομάδα Βουλγαρίας από το 2013 φέρνει κάθε χρόνο στο Πελίτι μια πολυπληθή ομάδα από τη Βουλγαρία και οργανώνουν τη Γιορτή Σπόρων στη Σόφια της Βουλγαρίας, ένα Σάββατο μετά τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ή έμπνευση και η ώθηση δόθηκε από τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα Σύντομο Απολογισμό της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Συμμετέχοντες καλλιεργητές με παραδοσιακούς σπόρους.

Καλήν Στάικοβ (Kalin Staykov) Πελίτι 2022

Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά, ή καρπούς θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα τη γιορτή.

Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία και για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:

  1. το είδος (Ελληνικά και Αγγλικά)
  2. η ποικιλία (Ελληνικά και Αγγλικά)
  3. η περιοχή καλλιέργειας
  4. το όνομα του καλλιεργητή
  5. ο τρόπος καλλιέργειας

Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως έτσι ώστε να αναλάβει το Πελίτι τη συσκευασία των σπόρων.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό. Οι καλλιεργητές θα έχουν πάγκο όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Οι καλλιεργητές, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία – αν δεν το έχουν προμηθευτεί – το καρτελάκι συμμετοχής με το όνομά τους.

Μια εικόνα από το μέλλον στο σήμερα.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, είναι μια εικόνα του μέλλοντος που φυτεύουμε όμως σήμερα το σπόρο για να γίνει πραγματικότητα αύριο. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι όλα είναι προσφορές: οι σπόροι, οι ομιλίες, το φαγητό, η οργάνωση, η μουσική κ.λ.π. Όλοι έχουν πρόσβαση σε όλες τις δράσεις ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Όλα αυτά μπορούμε και τα καταφέρνουμε γιατί ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που μπορεί, έτσι μέσα από αυτή την προσφορά όλοι έχουμε.

Δημιουργώντας με τη φύση.

Στο Πελίτι μπορέσαμε και καταφέραμε κάποια πράγματα γιατί αφουγκραστήκαμε το κάλεσμα των σπόρων. Είπαμε παρόν όταν οι σπόροι μας κάλεσαν σε βοήθεια. Όταν εμείς ζητήσαμε βοήθεια από τους σπόρους, οι σπόροι είπαν παρόν. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε τις συμπτώσεις και τη συχρονικότητα

Η διανομή παραδοσιακών σπόρων

Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων είναι από τις 11:00 π.μ -14:00 μμ. Ερχόμενοι στο Πελίτι θα προμηθευτείτε δωρεάν, 5 κουπόνια που θα αντιστοιχούν σε πέντε φακελάκια με σπόρους.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2023 να έρθετε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο “πολιτική” εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ’ ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασία, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Μετά από δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλων καταστροφών στους κήπους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων το καλοκαίρι του 2022 μπορεί η προσφορά των σπόρων να είναι φτωχή. Όπως λέει και ο ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν”

Ήρθε η ώρα να σκεπάσουμε την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

Ήρθε η ώρα να σκεπάσουμε την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι. Προσπαθούμε ως την ημέρα της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι να έχουμε προχωρήσει τις εργασίες με την ολοκλήρωση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Μπορείτε να στείλετε θετικές σκέψεις και θετικές προσευχές. Μπορείτε να κοινοποιήσετε το βίντεο. Μπορείτε να κάνετε μια οικονομική βοήθεια. Ο τραπεζικός λογαριασμός του Πελίτι είναι στην Τράπεζα Πειραιώς. IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332 SWIFT-BIC: PIRBGRAA Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι Αιτιολογία: συνδρομή.

 

Στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Ερχόμενοι στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μπορείτε να φέρετε τα παρακάτω είδη για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, πελτέδες, ελαιόλαδο, πάνες, μωρομάντηλα, βρεφικά γάλατα, κρέμες για βρέφη, κλινοσκεπάσματα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, χαρτιά υγείας, είδη καθαριότητας.

Συγκέντρωση αντρικών ρούχων και παπουτσιών

Το Πελίτι από το 2014, συγκεντρώνει αντρικά ρούχα και παπούτσια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο προανχωρισιακό κέντρο κράτησης στο Παρανέστι. Μπορείτε να φέρετε αντρικά ρούχα και παπούτσια που είναι σε καλή κατάσταση.

Χαριστικό παζάρι

 

Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και τις αποθήκες σας. Βγάλτε πράγματα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για τον τελευταίο ένα χρόνο. Κάντε χώρο στο σπίτι σας και στο μυαλό σας για να σας έρθουν νέα πράγματα στη ζωή σας. Στη διάρκεια της 23ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι θα λειτουργήσει όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χαριστικό παζάρι, μπορείτε να φέρετε: ρούχα, παιχνίδια, μικρό έπιπλα και άλλα πράγματα που δεν τα χρειάζεστε και να πάρετε κάτι που χρειάζεστε. Τα πράγματα που θα περισσέψουν θα διανεμηθούν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το Δάσος των ευχών του Πελίτι

Στη γη του Πελίτι υπάρχει και το δάσος των ευχών. Εδώ μπορούν να πάνε μικροί και μεγάλοι. Στο Δάσος των ευχών μπαίνουμε με σιωπή και σεβασμό. Εδώ υπάρχει το δέντρο των ευχών. Όταν φτάσετε κοντά του θα το αναγνωρίσετε από τον χτύπο της καρδιάς σας. Καθίστε ήρεμα στο δέντρο τον ευχών και ζητήστε του ότι θέλετε. Θα πρέπει να είστε μόνο προσεκτικοί στο τι θα ζητήσετε. Γιατί το δέντρο έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας αλλά δεν έχει κρίση τι είναι καλό και τι κακό. Στο δάσος των ευχών κατοικούν και οι νεράιδες που βοηθάνε τα φυτά να μεγαλώσουν. Αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Μη ρωτάτε που είναι το δάσος των ευχών, ο οδηγός σας για να το βρείτε είναι η καρδιά σας.

Δράσεις για παιδιά.

 

Ήρθαν οι καιροί…

“Υπερασπίσου το παιδί,
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα”

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Κάθε χρόνο στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνονται δράσεις για τα παιδιά. Φέρτε τα παιδιά σας με πρόχειρα ρούχα για να μπορούν να τρέξουν και να λερωθούν άφοβα.

Θεματικοί κήποι του Πελίτι.

Ερχόμενοι στο Πελίτι έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τους θεματικούς κήπους του Πελίτι. Οι θεματικοί κήποι του Πελίτι είναι σε υπερυψωμένα ξύλινα παρτέρια.

Εργαστήριο ψωμιού.

 

Το σιτάρι είναι το βασικό δημητριακό στο δυτικό κόσμο και το ψωμί η βάση της διατροφής μας. Έτσι το εργαστήριο ψωμιού δεν μπορεί να λείπει από τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Το ψωμί ψήνεται σε γάστρα (τσουρέπ στα Πομάκικα) ένας παραδοσιακός τρόπος ψησίματος ψωμιού. Το εργαστήριο κάνουν ο Παναγιώτης,  ο Μετήν, η Αϊσε και η Φατμέ.

Τεχνολογία μηδενικής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το Πελίτι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το 1995 μιλούσε αλλά και λειτουργούσε με γνώμονα την αυτάρκεια και την ολιγάρκεια. Τα σπίτια όπου στεγάστηκε  το Πελίτι από το 1995 ως το 2003 δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ως επιλογή. Το διάστημα 1999-2001 η έδρα του Πελίτι ήταν στο Σουμάκ στα πομακοχώρια του νομού Ροδόπης όπου εκεί δεν είχε ρεύμα όλος ο οικισμός. Μέσα από αυτό το ταξίδι απέκτησε πολλές εμπειρίες και συνάντησε ανθρώπους που όργωναν με ξύλινο άροτρο όπως τρις χιλιάδες χρόνια πριν, δούλευαν το σίδερο με τη φωτιά όπως γίνονταν χιλιάδες χρόνια, κ.α. πολλά. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2023 θα σας παρουσιάσουμε τεχνολογίες που παίρνουν τη γνώση των προγόνων μας και προσαρμόζονται στις σημερινές ανάγκες μας αλλά δεν λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια όπως ηλιακό ρολόιηλιακός φούρνοςηλιακό ξηραντήριο κ.α.

Έθιμα Γονιμότητας.

Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής. Έτσι δεν μπορούν να λείπουν από τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τα έθιμα γονιμότητας. Η Π. Ε. Δράμας είναι η πιο πλούσια περιοχή στην Ελλάδα σε λαϊκά δρώμενα. Στις 14:00 μ.μ θα λάβουν μέρος έθιμα γονιμότητας από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό σύλλογο Παγονερίου Δράμας μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Στα έθιμα γονιμότητας συμμετέχουν και οι θεατές κλέβοντας τη νύφη, τα αδέρφια της οι αράπηδες πάνε να την πάρουν ή οι θεατές κλέβουν το μωρό της γύφτισσας και οι αράπηδες πάνε και παίρνουν το μωρό. Το αλογάκι ή χακλής, ο γιατρός, κάνει καλά όποιον από το κοινό πέφτει κάτω ως άρρωστος.

 

Έκθεση λαογραφικού υλικού.

 

Κάθε χρόνο στα πλαίσια της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι οργανώνεται και μια έκθεση λαογραφικού υλικού. Αντικείμενα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και σήμερα πια δεν χρησιμοποιούνται εκτίθενται για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι

Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο. Όταν τελειώσουν τα λαϊκά δρώμενα καλούμε τον κόσμο να πιαστούν σε κύκλο πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου για να σχηματίσουμε με τα σώματα μας, το σήμα του Πελίτι. Όταν ολοκληρώσουμε τον κύκλο προτείνουμε να κάνουμε μια αγκαλιά στον/ην διπλανό/η μας.

 

Τραγουδάμε και χορεύουμε, για την Ειρήνη των λαών

Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, μουσικοί από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και αλλού, τραγουδάνε μαζί για την ειρήνη των λαών. Τα μουσικά δρώμενα του Πελίτι συντονίζει ο Θανάσης Κλεώπας.

 

Όταν οι μεγάλοι μοιράζουν τον κόσμο, εμείς μοιράζουμε παραδοσιακούς σπόρους το μήνυμα για την 22η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2022.

 

Επενδύοντας στο μέλλον σε καρποφόρα δέντρα.

Αν έχετε παλιές παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων μπορείτε να μας φέρετε μια ρίζα και να τη φυτέψουμε στο Πελίτι.  Επενδύοντας έτσι σε καρποφόρα δέντρα για την διατροφική μας αυτάρκεια και τη συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δείτε την ακριβή τοποθεσία της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Πως να φτάσετε στο Πελίτι

Οργανώνουν εκδρομές

Χαμηλό Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη για το φαγητό όπου τα πλένουμε για να τα χρησιμοποιούμε ξανά. Ανακυκλώνουμε όλα τα οργανικά υλικά. Ανακυκλώνουμε το χαρτί, το γυαλί, και τα πλαστικά που παράγονται για τη Γιορτή. Παράγουμε με φιλικές προς τη φύση μεθόδους ένα μέρος από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε και φροντίζουμε τα γεωργικά προϊόντα να είναι από βιοκαλλιεργητές και κοντινές αποστάσεις. Τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε είναι από τη ΒΙΟ. ΜΕ. Ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε είναι από τον ήλιο, κ. λ. π.

Το άναμμα και σβήσιμο της Φωτιάς

 

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, ξεκινάει με το άναμμα της φωτιάς και τελειώνει με το σβήσιμο της φωτιάς.

Αυτά και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή σπόρων του Πελίτι.

Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα του Πελίτι peliti.gr

face book: Koινότητα Πελίτι

Εκδήλωση στο fb

Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube Πελίτι / Peliti

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Πελίτι, Μεσοχώρι Παρανεστίου

Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.

«Να μας έχει ο θεός γερούς,

πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε

με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Καλή αντάμωση

Στηρίξτε οικονομικά τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Τράπεζα Πειραιώς,

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι