Ψέματα, fake news και μαύρη προπαγάνδα

447

Σε όλους τους τομείς πολιτικής η κυβέρνηση κινείται μεταξύ φαιάς και μαύρης προπαγάνδας, fake news και γυμνών ψεμάτων. Λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, ο αέρας έφερε το «Oruc Reis» στα νερά μας, τίποτα δεν γνωρίζει ο Μωυσής, ο πρωθυπουργός, για τις υποκλοπές, τα Τέμπη ή την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα.

Μάλλον όμως το χρυσό μετάλλιο της παραπληροφόρησης πηγαίνει στα όσα λένε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε δυνατό τρόπο, με επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις ή τις ακόμη πιο επίσημες, για το μιντιακό σύστημα, κορώνες των πρωινάδικων. Αίφνης διαδίδεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τα δώρα από συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ότι συνολικά οι περικοπές επί της διακυβέρνησής μας ήταν πολλαπλάσιες αυτών της Ν.Δ., ότι εμείς αυξήσαμε το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια.

Το τελευταίο με παραλλαγές και σε συνδυασμό με την κατηγορία πως είμαστε υποκριτές που υποστηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, εφόσον ίδιοι είμαστε και εμείς αλλάξαμε είτε το όριο ηλικίας παντού είτε το γενικεύσαμε από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό.

Πρόκειται, προφανώς, για γυμνό ψέμα. Το όριο ηλικίας, που είχε ήδη αυξηθεί με τους Νόμους 3863/2010 και 3865/2010 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθορίστηκε στο 67ο έτος με το άρθρο 1, παρ. ΙΑ.4 του Νόμου 4093/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως «το γενικό όριο ηλικίας από 1.1.2013» παντού, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, ο μεν νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4387/2016, ο λεγόμενος «νόμος Κατρούγκαλου», δεν περιείχε καμιά αναφορά σε ηλικιακά όρια, ο δε Ν. 4336/2015, ο οποίος μετέφερε δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου, ρύθμισε απλώς εξαιρέσεις που είχαν απομείνει ορίζοντας νέες μεταβατικές περιόδους.

Μην μπερδευτείτε όμως με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ούτε το πιο καθοριστικό είναι ότι οι περικοπές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ (και λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, και γιατί είχε χαθεί το ένα τέταρτο του ΑΕΠ από τον θανατηφόρο συνδυασμό κρίσης και μνημονιακών «θεραπειών») ήταν το ένα δέκατο όσων επέβαλαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά τους αντίθετους εξωφρενικούς ισχυρισμούς των χαλκείων. Το επιχείρημά μας δεν είναι ότι εμείς βλάψαμε λιγότερο από τους άλλους την πατρίδα. Είναι ότι εμείς καταστήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ, αντιθέτως, παρά τις δώδεκα περικοπές που είχαν προηγηθεί, όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν άδεια και χρεοκοπημένα, με πάνω από 1,5 δισ. έλλειμμα. Εμείς παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δισ., με μια μεταρρύθμιση που χαρακτηριζόταν από τις αρχές της ισονομίας (ένα ταμείο, ενιαίοι κανόνες) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (εθνική σύνταξη στο όριο της φτώχειας, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές, και ποσοστά αναπλήρωσης υπέρ των χαμηλόμισθων και όσων είχαν, λόγω ανεργίας, λίγα χρόνια εργασίας).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λεηλάτησε ξανά το ασφαλιστικό σύστημα και το οδηγεί ξανά σε ελλείμματα, χαρίζοντας τις επικουρικές στην αγορά, μολονότι έκοψε τη 13η σύνταξη και δεν έδωσε πίσω τα αναδρομικά. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι αυτές τις αδικίες θα τις διορθώσουμε, όπως και ότι θα ξαναδούμε την προσωπική διαφορά. Θυμίζω ότι, όταν καθιερώθηκε για να μην κοπούν και 13η φορά οι συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι ανταλλάξαμε το συνταξιοδοτικό με τη Μακεδονία. Τώρα όμως, με πληθωρισμό στο 10%, δεν αρκεί η μη ονομαστική μείωση, αλλά χρειάζεται η ενίσχυσή τους, και αυτή αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις μας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.