Αναφορές για μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ

1403

Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech όσον αφορά την πρόληψη μολύνσεων, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ynet, επικαλούμενο δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου, το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό έπεσε στο 64%. Παρόμοια μείωση καταγράφηκε στην προστασία έναντι των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, ανέφερε η έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο.

Αολι την άλλη, η προστασία έναντι της νοσηλείας και των σοβαρών ασθενειών παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας ήταν 98,2%, σε σύγκριση με το 93% από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Παρόμοια μείωση του ποσοστού καταγράφηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.

Αυτά τα στοιχεία είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πολύ πιο αργά, μετέδωσε το Ynet.

Την περασμένη Παρασκευή, το 55% των νέων κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί, ανέφερε ο ιστότοπος. Από τις 4 Ιουλίου, υπήρχαν 35 σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού στο Ισραήλ, σε σύγκριση με 21 στις 19 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς . Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συστήσουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, ανέφερε η έκθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, έχει άλλωστε δηλώσει ότι «πιθανότατα» θα χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 εντός 12 μηνών από την πλήρη εμβολιασμό.

Το Ισραήλ είχε μία από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο. Περίπου το 57% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, συμπεριλαμβανομένου του 88% του πληθυσμού άνω των 50 ετών καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο για σοβαρές περιπτώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg