Το project της εταιρίας συμφερόντων Κοπελούζου θα αναπτυχθεί στη ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης

κοπελούζος αλεξανδρούπολη

816
Damco Energy: Πήρε το «πράσινο» φως από τη ΡΑΕ για αύξηση στα 840 MW της ισχύος του CCGT της Αλεξανδρούπολης – Σε τελική φάση η είσοδος της “AD ESM” στη μονάδα
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Το «πράσινο» φως άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αύξηση της ισχύος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο της Damco Energy στα 840 από 662 MW.

Το project της εταιρίας συμφερόντων Κοπελούζου θα αναπτυχθεί στη ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης και είναι ώριμο αδειοδοτικά. Πια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, απομένει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, η οποία αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε τελικό στάδιο είναι και η είσοδος της Εταιρίας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας – AD ESM στην εταιρία ειδικού σκοπού που συστήνεται για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» όπου η AD ESM θα εισέλθει με ποσοστό 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται και το due diligence για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών από την εταιρία της γειτονικής χώρας.

Ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW. Η αύξηση της συνολικής του ισχύος αποφασίστηκε με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ ο καθαρός βαθμός απόδοσης σε πλήρες φορτίο είναι στο 62,5%, ενώ η καθαρή ισχύς του σταθμού είναι στα 820 MW.

Η Damco Energy, είναι η τελευταία εταιρία από εκείνες που αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ανεβάζοντας την ισχύ πάνω από τα 800 MW σε σχέση με τον αρχικό τους προγραμματισμό. Έχουν προηγηθεί η Mytilineos, η οποία ήδη κατασκευάζει τον CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ τα 826 MW, ακολούθησε η Elpedison η οποία επίσης αναβάθμισε την ισχύ του αδειοδοτημένου σταθμού στη Θεσσαλονίκη στα 826 MW και πριν από λίγες εβδομάδες σε σχετική ανακοίνωση προχώρησαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil με την κοινή τους μονάδα στην Κομοτηνή. Η ισχύ της ανέρχεται στα 877 MW.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΗ έχει αναγγείλει τη μετατροπή μέχρι το 2025 της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 1.000 MW.

Συνολικά οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ξεπερνούν τα 4,3 GW και οι αποφάσεις των ομίλων για την κατασκευή και λειτουργία τους αποδίδεται στο έλλειμμα ηλεκτροπαραγωγής που θα αφήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Έρχονται να καλύψουν το κενό, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να εξάγουν και ηλεκτρική ενέργεια στις βαλκανικές χώρες μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές αγορές.

Οι «παίκτες», φυσικά, αναμένουν και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης διαθέσιμης ισχύος (CRM). Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ειλημμένη κι από κει και πέρα θα πρέπει πρώτα να σχεδιαστεί αυτός ο μηχανισμός και να αποσταλεί προς έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Πηγή:

https://energypress.gr/news/damco-energy-pire-prasino-fos-apo-ti-rae-gia-ayxisi-sta-840-mw-tis-ishyos-toy-ccgt-tis