Διαστημικός βράχος πλησιάζει τη Γη

1179

Διαστημικός βράχος πλησιάζει τη Γη

Δεδομένα του ερευνητικού προγράμματος Dark Energy Survey έδειξαν ένα τεράστιο διαστημικό σώμα που κινείται στο νέφος Oort που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος αλλά κινείται κατά περιόδους και προς το εσωτερικό του.

Με άρθρο επιστημόνων στη διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arXiv, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν διαστημικό βράχο με διάμετρο 100-400 χλμ. μέγεθος που τοποθετείται ανάμεσα σε ένα νάνο πλανήτη και ένα «μέγκα-κομήτη» όπως τον χαρακτηρίζουν.

Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε σύντομα τι ακριβώς είναι αυτό το διαστημικό σώμα που έλαβε την κωδική ονομασία 2014 UN271 αφού αυτή την περίοδο κινείται προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και θα φτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία σε απόσταση από τον Ήλιο παρόμοια με αυτή που βρίσκεται ο Κρόνος.

Έτσι οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν τα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια σε εκείνη την περιοχή για να παρατηρήσουν αυτόν τον διαστημικό βράχο. Είναι μάλιστα μια μοναδική ευκαιρία αφού είναι η πρώτη φορά μετά από 600 χιλιάδες έτη που αυτό το διαστημικό σώμα εισέρχεται τόσο βαθιά στο ηλιακό μας σύστημα και πλησιάζει σε σχετικά κοντινή απόσταση τον πλανήτη μας. Η τροχιακή του κίνηση έχει εκπλήξει τους επιστήμονες αφού ολοκληρώνεται σε 612,190 έτη και μάλιστα κινείται με ένα τρόπο και μια δυναμική που δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν οι ειδικοί που ευελπιστούν να πάρουν απαντήσεις όταν μας πλησιάσει.

Πηγή: naftemporiki.gr