Νατάσα Γκαρά: Ομιλία στην Βουλή για την τηλεργασία

792

 

Ομιλία Ν. Γκαρά στη Βουλή στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τηλεργασία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία μας, σε μια συγκυρία που επικρατεί η ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στο υγειονομικό πεδίο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, σε μια εποχή που αμφισβητείται κάθε προηγούμενη βεβαιότητα, σε μια συγκυρία που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να στηρίξει τους συμπολίτες μας με προωθητικές πολιτικές ενίσχυσης, δυστυχώς έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων της χώρας εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως με το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, με το νέο πτωχευτικό που αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και την αυτόματη αύξηση τουλάχιστον είκοσι φόρων, με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη που καταργεί την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, προβλέπει δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χιλιάδες πολίτες σήμερα κατέβηκαν στον δρόμο σε όλη την Ελλάδα, νέοι, νέες, εργαζόμενοι, άνεργοι, άνεργες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ένα ηχηρό μήνυμα κυρίως στην Κυβέρνηση. Ακούστε τους αυτούς τους ανθρώπους, ακούστε τους και νομοθετείστε για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, προστατεύστε την εργασία και μην την διαλύετε με τα νομοθετήματά σας.

Η προστασία της εργασίας, ξέρετε, είναι θεμέλιος λίθος και της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Την ώρα, λοιπόν, που οι τιμές σε πρώτες ύλες, σε βασικά είδη διατροφής σε δεκάδες κλάδους οικονομίας αυξάνονται ανεξέλεγκτα, την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων, με ευθύνη του σχεδιασμού και των προγραμμάτων που έχει κάνει η Κυβέρνηση, ο τουριστικός κλάδος αγκομαχά, προσπαθώντας να σώσει ό, τι σώζεται, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε αυτή τη συγκυρία, ενώ ήδη, δυστυχώς, ένα νέο brain drain νέων ανθρώπων ξεκίνησε, σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας, παράλληλα, όμως, σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, με το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη.

Το θέμα της τηλεργασίας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, όπως και ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία του δημοσίου τομέα στο σύνολό του, ένα ζήτημα το οποίο χρήζει σοβαρής και συνολικής νομοθέτησης. Θα περίμενε, δηλαδή, κανείς η Κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα νέα δεδομένα και της εργασίας και της ψηφιοποίησης, διότι πράγματι η τηλεργασία θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τα πολλά επόμενα χρόνια και υπάρχουν πλευρές αυτού του τομέα που πράγματι έχουν ένα θετικό αποτύπωμα, όμως, για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση προσεγγίζει επιδερμικά και επιφανειακά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο που μοιάζει περισσότερο με έκθεση ιδεών, ένα νομοσχέδιο, θα λέγαμε, ουσιαστικά χωρίς σχέδιο.

Ενδεικτικά αναφέρω πως κρίσιμα ζητήματα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων παραπέμπεται στο μέλλον σε προεδρικά διατάγματα ή άλλες κανονιστικές διατάξεις της διοίκησης.

Ήδη, κύριε Υπουργέ, μας αναφέρατε ότι για να υλοποιήσετε, να σχεδιάσετε τα προεδρικά διατάγματα εν καιρώ θα ζητήσετε την άποψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επιπλέον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για το πλαίσιο της τηλεργασίας και διαπιστώνουμε πως σε αυτό το νομοσχέδιο δεν θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, κριτήρια και προϋποθέσεις συνδεδεμένα με τα οργανογράμματα τω δημόσιων φορέων για την υπαγωγή αυτών στο πλαίσιο τηλεργασίας αν και όποτε χρειαστεί. Προκαλείτε, δηλαδή, εξαρχής διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των φορέων και κατά συνέπεια δημιουργείτε υπαλλήλους, εργαζόμενους πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων.

Επιπλέον, στο άρθρο 6, που αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η διατύπωση η οποία αναφέρεται στο νομοσχέδιο αφήνει παραθυράκια και δεν προφυλάσσει τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους από κακόβουλες επιθέσεις τρίτων.

Δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα αυτή η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διότι ως Κυβέρνηση έχετε ήδη αμαρτωλό παρελθόν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θυμίζω την πρόσφατη προσπάθεια της Υπουργού Παιδείας να βάλει κάμερες στις τάξεις των μαθητών λες και οι ζωές των παιδιών και των εκπαιδευτικών είναι ένα τηλεπαιχνίδι που μπορούμε να το παρακολουθούμε. Επίσης, να θυμίσω τη σκανδαλώδη σύμβαση με την PALANTIR αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δεν δίστασε να  προτείνει την εφαρμογή συστημάτων γεωεντοπισμού εργαζομένων. Ευτυχώς, δεν μας το έφερε για νομοθέτηση.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί είναι η διαδικασία προμήθειας των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων ώστε να λειτουργήσει η τηλεργασία. Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους εξοπλισμό αν έχουν, αν διαθέτουν. Και σίγουρα για εργασίες του δημόσιου τομέα δεν είναι και ασφαλές να χρησιμοποιούν τον προσωπικό εξοπλισμό και ούτε μπορούν να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την αγορά και τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού, υπολογιστές, κάμερες, δίκτυα, προγράμματα και αυτό πρέπει να αναφέρεται ρητά, καθαρά στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Για την προμήθεια, λοιπόν, κατάλληλου εξοπλισμού αποκλειστικής χρήσης που θα διαθέτουν και συστήματα ασφαλείας από κακόβουλες επιθέσεις θα απαιτηθούν συμβάσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζουμε, κυρίες και κύριοι, ελπίζουμε κύριε Υπουργέ, να ακολουθήσετε διαφανείς διαδικασίες προμηθειών και όχι απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς, φίλους, κολλητούς κατασπαταλώντας πόρους του δημόσιου προϋπολογισμού, του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο ενθάρρυνσης για τη συμμετοχή εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία ή μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στη τηλεργασία.

Επιπρόσθετα, προβληματικό είναι και το άρθρο 14, το οποίο ορίζει ότι ο προϊστάμενος θα αποφασίζει ποιος εργαζόμενος ή ποια εργαζόμενη θα υπαχθεί σε καθεστώς τηλεργασίας, χωρίς να τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια ή έστω κατευθύνσεις. Είναι βέβαιο και φοβόμαστε – γι’ αυτό και το επισημαίνουμε – πως η έλλειψη κριτηρίων θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση υπαλλήλων, προσωπικές, ίσως πελατειακές συμπεριφορές – πολλές φορές το έχουμε συναντήσει – και εκδικητικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η τηλεργασία είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο, πολλές φορές και αναγκαίο, αλλά συμπληρωματικό εργαλείο για τον δημόσιο τομέα. Δεν ήρθε, για να αντικαταστήσει τη διά ζώσης εργασία, ούτε βεβαίως για να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και ζητούμε να μπουν συγκεκριμένοι όροι, όπως το ανώτατο όριο ωρών ή ημερών το χρόνο της τηλεργασίας. Θυμίζω πως και η έκθεση της ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, διευκρινίζει πως και οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως παραδοσιακοί εργαζόμενοι.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας πως είναι προφανές ότι πρέπει να καταστεί ένα θεσμικό ολοκληρωμένο πλαίσιο για την τηλεργασία, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που πολλές φορές ήταν αναγκαία αυτή η μορφή εργασίας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα σας επιτρέψουμε με όχημα την τηλεργασία να αλώσετε δημόσιες υπηρεσίες, να μειώσετε προσωπικό, να πλήξετε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, να ελαστικοποιήσετε περισσότερο το ωράριο. Διότι δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτά τα ζητήματα. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο Υπουργός των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Νομοθετούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την τηλεργασία. Ωστόσο, σε λίγο καιρό θα αναζητούμε την ποιοτική εργασία.

Ευχαριστώ.