Μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα στον Έβρο ζητά η Ν. Γκαρά

937
– Μεγάλη η απώλεια εισοδήματος λόγω πανδημίας
Ερώτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στον Έβρο, λόγω της πανδημίας και της ολιγωρίας της κυβέρνησης, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.
Η κα Γκαρά επισημαίνει πως με δεδομένες τις απώλειες που προκλήθηκαν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού (πτώση παραγωγής, τιμών και ζήτησης, κλείσιμο εστίασης, εμπόδια στη διακίνηση, αδιάθετα προϊόντα κλπ) η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με δράσεις ενίσχυσης, στήριξης και ελάφρυνσης των παραγωγών, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Αγροτικά, οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και παραγωγοί οδηγούνται σε μία πρωτοφανή μείωση εισοδημάτων. Ταυτόχρονα ολέθριες είναι οι συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας και για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, τα μελισσοκομικά και αλιευτικά προϊόντα ή τις παραγωγές των θερμοκηπίων.
Στον Έβρο το πλήγμα από τη ζημιά που έχει προκληθεί στον πρωτογενή τομέα είναι τόσο ισχυρό, που υπάρχει κίνδυνος να διασαλευτεί η οικονομική ζωή στην παραμεθόριο. Η παραγωγή σκόρδου και βαμβακιού έχει πληγεί, τα εξαγωγικά προϊόντα (σπαράγγια, βαμβάκι κλπ) είχαν δυσκολία τόσο στην συγκομιδή, όσο και στη διάθεση, καθώς και αύξηση των εξόδων διάθεσης τους, λόγω των κλειστών τελωνείων.
Παράλληλα, η Βουλευτής σημειώνει πως αυτή τη στιγμή οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών είναι αυξημένες και με την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης, τίθεται σήμερα εν αμφιβόλω ακόμη και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος.
Κλείνοντας, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλίσει τις τιμές, τη διάθεση και τη ζήτηση αυτών των προϊόντων στον Έβρο και αν προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, ενίσχυσης και ελάφρυνσης του συνόλου των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Τραγικές οι συνέπειες της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα στον νομό Έβρου»
Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν ήδη τις συνέπειες της ανευθυνότητας και της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα της ζωής τους. Η ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, έχει τραγικές οικονομικές συνέπειες και στον πρωτογενή τομέα.
Όλα τα αγροτικά, οπωροκηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι τιμές των αγροτικών, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών και αλιευτικών προϊόντων έχουν υποστεί δραματική μείωση, όπως και η κατανάλωση, οδηγώντας έτσι τα εισοδήματα των παραγωγών σε καταστροφική συρρίκνωση.
Οι περιορισμοί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, η απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών από νομό σε νομό για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές, το μεγάλο κόστος συγκομιδής, η έλλειψη εργατών γης από άλλες χώρες, η μη διάθεση προϊόντων στην εστίαση λόγω του lockdown, καθώς και λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, είναι κάποιοι επιπλέον λόγοι που επιβάρυναν την κατάσταση. Καταλυτικό επίσης είναι και το γεγονός της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στο σύνολό της.
Ο νομός Έβρου δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τη δυσμενή αυτή κατάσταση που πλήττει το σύνολο του πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή σκόρδου και βαμβακιού σημείωσε μείωση στην τιμή, μείωση στην κατανάλωση και έλλειψη στη ζήτηση. Tα εξαγωγικά προϊόντα (όπως σπαράγγια, βαμβάκι) είχαν δυσκολία τόσο στην συγκομιδή, όσο και στη διάθεση, καθώς και αύξηση των εξόδων διάθεσης τους, λόγω των κλειστών τελωνείων.
Γενικά, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, καθώς και οι παραγωγές των θερμοκηπίων, υπέστησαν πλήγμα, λόγω της μη κανονικής λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Σχετικά με τα κτηνοτροφικά προϊόντα, σημειώθηκε αισθητή μείωση στο εισόδημα των παραγωγών, λόγω έλλειψης ζήτησης και κατανάλωσης. Όμοια είναι και η κατάσταση στην αλιεία, στην αμπελουργία και στη μελισσοκομία.
Είναι εμφανές, ότι ο πρωτογενής τομέας στον Έβρο «σήμανε συναγερμό» που επιβάλλει την παρέμβαση της πολιτείας και την γρήγορη, άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση όλων των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.
Επειδή το πλήγμα στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα του νομού Έβρου είναι σημαντικό,
Επειδή ο πληγέντας πρωτογενής τομέας στον Έβρο, επηρεάζει το σύνολο της παραμεθόριας οικονομίας και η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία για την τοπική ανάπτυξη
Επειδή οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών είναι μεγάλες, και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, ενίσχυσης ή ελάφρυνσης,
Επειδή είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η επόμενη καλλιεργητική περίοδος,
Ερωτάται ο κος. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει τις τιμές, τη διάθεση και τη ζήτηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα;
2) Προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, ελάφρυνσης ή ενίσχυσης, λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, για το σύνολο των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα; Και πoιά θα είναι αυτά;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Γκαρά Αναστασία
Μου αρέσει!

Σχόλιο
Κοινοποίηση