Στην Αλεξανδρούπολη το Αμερικάνικο μεταγωγικό ENDURANCE με 3000 πεζοναύτες

4361

Του Ηλία Προύφα

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε, το Αμερικάνικο μεταγωγικό ENDURANCE Vehicles Carrier , με 3000 πεζοναύτες, οχήματα και στρατιωτικό υλικό.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά των Αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετέχει στην ΝΑΤΟΪΚΗ άσκηση “ATLANTIC RESOLVE 2020”.

Το επίκεντρο της άσκησης είναι η Ρουμανία και η μεταφορά του υλικού, θα γίνει για πρώτη φορά με τρένο και θα ενεργοποιηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα από το λιμάνι, με αμαξοστοιχία από τη Βουλγαρία.

Στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό θα αρχίσουν να μεταφέρονται την Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα μεταβούν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη.

Να σημειώσουμε, ότι το “ENDURANCE Vehicles Carrier” έχει ναυπηγηθεί το 1996, έχει σημαία ΗΠΑ, και η  χωρητικότητα του είναι 48.988 t DWT.

Το ολικό μήκος του είναι 264,6 μέτρα και το πλάτος του 32,29 μέτρα και είναι μεγαλύτερο από την προβλήτα του λιμένα Αλεξανδρούπολης.