Νατάσα Γκαρά: Επιτέλους ας εφαρμόσουν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

797

Συνέντευξη στο ρ/σ “Κόκκινο Καβάλας” για τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, έδωσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρα.

Η κα Γκαρά κατά την παρέμβασή της αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε για μία ακόμη φορά στη Βουλή, από κοινού με άλλους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην ΑΜ-Θ μέσω του ψηφισμένου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2019 νόμου 4608, που δίνει τη δυνατότητα να επιδοτηθεί μέσω κρατικών ενισχύσεων το εργοδοτικό/λειτουργικό κόστος μεταποιητικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες (ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργική βιομηχανία κλπ) και δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας (άρθρο 41). Όπως για παράδειγμα ο Έβρος.

Η κα Γκαρά τόνισε πως παρότι αυτός ο ψηφισμένος νόμος αποτελεί ένα ισχυρότατο κίνητρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, παρότι το απαραίτητο κονδύλι για την εφαρμογή του είχε εξασφαλιστεί,παρότι η μελέτη που προβλέπει συγκεκριμένα ποιες είναι οι περιοχές στη χώρα που δικαιούνται αυτής της ενίσχυσης υπάρχει έτοιμη στο αρμόδιο Υπουργείο, εντούτοις η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να μην τον εφαρμόζει, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ.

Μάλιστα η Βουλευτής Έβρου τόνισε πως ενώ η διάταξη προβλέπει την ενίσχυση της κάθε επιχείρησης, από το μέτρο των de minimis, μέχρι 200 χιλ. ευρώ, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του κορονοϊού, έχει επεκτείνει αυτό το όριο στις 800 χιλ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μία ευνοϊκότατη συγκυρία για την σημερινή ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιες δράσεις και ενισχύσεις των επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση όμως της ΝΔ αρνείται να το πράξει και αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σήμερα.

Επιπρόσθετα η κα Γκαρά τόνισε πως καταθέτει στη Βουλή την συγκεκριμένη ερώτηση για 3η φορά με τον αρμόδιο Υπουργό να αρνείται μέχρι σήμερα καν να απαντήσει, ενώ διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει αυτήν την τόσο ευνοϊκή για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ψηφισμένη διάταξη.

Συμπληρώνοντας διερωτήθηκε προς τι η “σιγή ιχθύος” που κρατούν οι τοπικοί κυβερνητικοί Βουλευτές για όλα τα παραπάνω γεγονότα και δεδομένα, τους οποίους και προέτρεψε για μία ακόμη φορά να καταθέσουν δημόσια τις προτάσεις τους – εφόσον υπάρχουν – για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της περιφέρειας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Στη συνέχεια της συνέντευξης η κα Γκαρά αναφέρθηκε στο μέτρο του 12% για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, του γνωστού παλιού μέτρου που έχει οφειλόμενα προς τις επιχειρήσεις από το 2010, επειδή δεν πληρώθηκαν από τις τότε Κυβερνήσεις.

Η κα Γκαρά υπενθύμισε πως το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε μη σύννομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως τέτοιο έπρεπε να καταργηθεί. Για αυτό και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αντικατέστησε με τον νόμο 4608 που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ωστόσο η κα Γκαρά τόνισε πως τα οφειλόμενα τα οποία σε αρκετές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς τους ως χρήματα που προσδοκούσαν να λάβουν, δεν έχουν αποδοθεί από τις τότε κυβερνήσεις, για αυτό και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ρωτούν την σημερινή Κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει και με τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.