Τηλεδιάσκεψη Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με Επαγγελματικούς φορείς

885

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Έβρου ξεκίνησε διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς του νομού δια μέσω τηλεδιάσκεψης, με την παρουσία των τομεαρχών του κόμματος και της βουλεύτριας στο νομό, Νατάσας Γκαρά.

Η πρώτη έγινε χθες 21-4-2020 με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργό Νίκο Παππά, στην οποία συμμετείχαν:

1) Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος επιμελητηρίου Έβρου

2) Κεβρεκίδης Κώστας, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ( ΟΕΒΕΣ ) Έβρου,

3) Τσομπανίδης Χρήστος, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και περιφέρειας,

4) Κασαπίδης Βασίλης, Α’ αντιπρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης,

5) Διαμαντίδης Ηλίας, πρόεδρος Επαγγελματιών -Εμπόρων -Βιοτεχνών Φερών,

6) Τσακίρης Γιώργος, πρόεδρος συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Σουφλίου και περιφέρειας,

7) Παπακωνσταντίνου Δημήτρης, πρόεδρος συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Διδυμοτείχου,

8 ) Μυλωνά Φιλιώ , πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Ορεστιάδας

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου Σπύρος Δέδογλου.

Ο κ. Παππάς παρουσίασε το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να συγκρατηθεί η οικονομική κρίση, χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας. Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι τον Επαγγελματιών, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη αγωνία τους για την εξέλιξη της κρίσης η οποία πλήττει τις επιχειρήσεις τους. Όλοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη διάσωσης της επιχειρηματικής – εμπορικής δραστηριότητας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας προς τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ άλλων ο κ. Τοψίδης προτείνει: Δύο άξονες ενίσχυσης, περιφερειακά και Κεντρικός σχεδιασμός. Ανταποδοτικότητα από μέτρα, Ρευστότητα άμεσα, με το 1/12 του τζίρου στις επιχειρήσεις. Μείωση φπα εστίασης και τουρισμού και φόρου εισοδήματος, προκαταβολής. Νέα ρύθμιση 120 δόσεων. Μέσω ΕΣΠΑ ενίσχυση της απασχόλησης. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Voucher για εγχώριο τουρισμό κ.α.

Ο κ. Κεβρεκίδης εκτίμησε ότι το 25 με 30% των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και ζήτησε κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών του ΕΦΚΑ

Ο κ. Τσομπανίδης πρότεινε να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις -επιδοτήσεις και όχι δάνεια, επίσης πρότεινε την άρση των περιορισμών στην περιφέρεια.

Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε την πλήρη κάλυψη εισφορών των εργοδοτών και εργαζομένων, την επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων των ΜΜΕ, ενίσχυση για τα πάγια έξοδα όπως το ενοίκιο. Επίσης ζήτησε να επιδοτηθούν και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους.

Η κα Μυλωνα επεσήμανε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για την εφαρμογή των μέτρων και ζήτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης ζήτησε να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις στους αποκλεισμένους από τις τράπεζες επαγγελματίες και να γίνει ρύθμιση με πάνω από 120 δόσεις με περίοδο χάριτος ενός μήνα .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έβαλε την εθνική διάσταση για τις επιχειρήσεις του Έβρου, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης σταγόνα στον ωκεανό και ζήτησε την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Για την καθυστέρηση της εφαρμογής των μέτρων μίλησε και ο κ. Τσακίρης .

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αναφέρθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η εγχώρια ζήτηση και να διασφαλιστεί η ρευστότητα. Φυσικά, προϋπόθεση αυτών, είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας αλλά και το είδος των σχέσεων εργασίας. Γιατί χωρίς τους εργαζόμενους θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και στις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για επιδότηση της εργασίας και όχι για επιδότηση της ανεργίας.

Ήδη, όπως επισημάνθηκε από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουμε πως η κυβέρνηση βαδίζει σε διαφορετικό δρόμο, δηλαδή στην κατεδάφιση του εργατικού δικαίου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Παππάς κλείνοντας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συζήτηση και ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να έχουν επαφή με την Νομαρχιακή Επιτροπή και με την βουλευτή του κόμματος στον νομό .

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν, εκτός από τον πρώην Υπουργό και Τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά, η Βουλευτής Έβρου Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά, ο Συντονιστής της Ν.Ε, Σπύρος Δέδογλου και ο αναπληρωτής συντονιστής Μενέλαος Μαλτέζος.