«Παγώνει» το επίδομα θέρμανσης

2003

Παγωμάρα» προκάλεσαν σε πολλούς δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης τα ποσά που διαπίστωσαν ότι τους εγκρίνονται, καθώς ήταν αισθητά μικρότερα και από τα αντίστοιχα περυσινά και από τα αναμενόμενα.

Δικαιούχοι, που έσπευσαν από χθες, οπότε άνοιξε η εφαρμογή στο TAXIS net, να υποβάλλουν αιτήσεις, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα ποσά που τους εγκρίθηκαν, χωρίς να έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους (εισόδημα, κατοικία, τέκνα κλπ) ήταν σαφώς μικρότερα και από τα περυσινά και από ό,τι περίμεναν, σύμφωνα με το νέο σύστημα υπολογισμού.

Οι καταγγελίες στα social media και τα MME «πέφτουν βροχή» χθες και σήμερα. Ενδεικτικά ο Μ.Σ. έγραψε ότι με τα ίδια στοιχεία το 2018 του δόθηκαν 610 ευρώ, φέτος περίμενε επιδότηση 350 και τελικά είδε να του εγκρίνονται μόνο 200!

Τα περισσότερα παράπονα προέρχονται από περιοχές της χώρας με το περισσότερο κρύο (Ά και Β΄ ζώνη). Σημειώνεται ότι φέτος έχει τεθεί πλαφόν στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, ανά δικαιούχο.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Παραδείγματος χάρη για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Ά το επίδομα ανέρχεται σε 300 €.

Επίσης, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

Παπανάτσιου: Οι δικαιούχοι πληρώνουν το ανακάτεμα της τράπουλας

Σχολιάζοντας την Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2019-2020 η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρεται σε: «Επικοινωνιακά τρικ με ισχυρούς περιορισμούς και ανώτατο όριο».

Η Κ. Παπανάτσιου, αφού δηλώνει πως «το ανακάτεμα της τράπουλας φαίνεται, δυστυχώς, ότι θα αποβεί σε βάρος των δικαιούχων», επισημαίνει τα εξής:

  1. Τίθεται, για πρώτη φορά, ανώτατο χρηματικό όριο στην καταβολή του επιδόματος, ύψους 350 ευρώ.
  2. Οι μη ορεινοί δήμοι, θα λάβουν επίδομα, μειωμένο, κατά 20%, σε σχέση με το πλαφόν που αντιστοιχεί στη κάθε ζώνη. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το πετρέλαιο του 2018 και του 2017, μετέφερε τους ορεινούς δήμους στην αμέσως μεγαλύτερη ζώνη, αυξάνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το ύψος του επιδόματος, ενώ παράλληλα χορηγούσε πλήρες το ποσό της επιδότησης στους μη ορεινούς δήμους, χωρίς περικοπή.
  3. Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι, οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο.
  4. Τέλος, οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο εντός του έτους 2019, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαιούχους, ενώ η αξία των αγορών καθορίζεται πλασματικά από την ίδια την Απόφαση, καθότι ορίζεται συγκεκριμένη τιμή ανά λίτρο (1,042 €).

Εν τέλει, μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι περιοχών Α΄ και Β΄ ζώνης, που παρουσιάζουν και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα.
Κατανοούμε το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία ρόδινη εικόνα. Τελικά όμως, φαίνεται πως ελπίζει να μειώσει τους δικαιούχους, μέσω πρόσθετων κριτηρίων και αυστηροποίησης των προϋποθέσεων».

Οι τέσσερις κλιματικές ζώνες

Για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχουν οριστεί 4 κλιματικές ζώνες, ως εξής:

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ

Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

sofokleousin.gr