Θυρανοίξια του νεοδμήτου Ιερού Κοιμητηριακού Ναού στο Αμόριο

803

Τα Θυρανοίξια του νεοδμήτου Ιερού Κοιμητηριακού Ναού στο Αμόριο, τιμωμένου επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, το εσπέρας της 8ης Νοεμβρίου ε.ε., παρουσία του Διοικητού της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχου Παναγιώτη Καβιδοπούλου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Ο νεόδμητος αυτός Ναός, κομψός και κατανυκτικός, ευρίσκεται στην είσοδο του χωριού, επί υψώματος εποπτεύοντος του Κοιμητηρίου και απέχοντος λίγες εκατοντάδες μέτρων από τον ποταμό Έβρο, δίπλα στον οδικό κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσλαλιά του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η ανέγερση του Ναού αυτού έχει πολλαπλή σημασιολογία «…πρώτον διότι η Εκκλησία είναι ο τόπος συνάντησης του Θεού με τον άνθρωπο και το εργαστήρι της σωτηρίας του…, δεύτερον διότι είναι καρπός της ευσέβειας και της πίστης των ανθρώπων μας…, τρίτον διότι είναι ομολογία Χριστού έναντι παντός εισερχομένου στο χωριό, ο οποίος θα θαυμάζει αφ’ ενός την πίστη των ανθρώπων μας και αφ’ ετέρου την δύναμη της ψυχής των ακριτών μας, που σε περιόδους φτώχειας ξεπερνάει τις δυσκολίες και κτίζει όμορφες εκκλησιές…, τέταρτον διότι ως Κοιμητηριακός είναι έκφραση πίστεως και προσδοκίας εις την ανάστασιν των νεκρών και την ζωήν την αιώνιον. Κάθε φορά που ο πιστός θα ανάβει ένα κερί στην Εκκλησία αυτή θα κάνει συγχρόνως και ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους που αναπαύονται στο Κοιμητήριο και αποτελούν την Θριαμβεύουσα Εκκλησία…, πέμπτον διότι στην ακριτική αυτή θέση, δίπλα στον Έβρο ποταμό, είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού… και τέλος διότι ο Άγιος Νεκτάριος, στον οποίο αφιερώθη, ο Θρακιώτης αυτός άγιος, ο γεννημένος στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, με το παράδειγμα της ζωής του θα μας διδάσκει με την υπομονή του, την ανεξικακία του και την εμπιστοσύνη του στο θέλημα του Θεού…»

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον φιλογενή κ. Θεόδωρο Σπυρούδη, ο οποίος ανέλαβε το κύριο μέρος της δαπάνης για την ανέγερση του Ναού, και τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Νέστορα Ουρουμτζίκη, ο οποίος είχε την φροντίδα, τον κόπο και την μέριμνα του συντονισμού των συνεργείων και του εξωραϊσμού του Ναού. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου.