Νατάσα Γκαρά: «Προβληματική και προσβλητική η απόφαση να σταματήσουν τα δρομολόγια των τρένων από και προς τον Έβρο»

1453
  • Την επανεξέταση της απόφασης αναστολής των δρομολογίων ζητά με επιστολή προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ν. Γκαρά

Η πρόσφατη απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. να διακοπούν τα δρομολόγια των τρένων από και προς τον Έβρο και συνολικά για όλη την περιοχή της Θράκης, για το διάστημα από 31/07/2019 έως  και 30/09/2019, είναι εκτός από προβληματική και ιδιαίτερα προσβλητική για τους  κατοίκους της Θράκης και του Έβρου.

Είναι πολλά τα μηνύματα αγανάκτησης πολιτών, στα οποία γινόμαστε όλοι καθημερινά δέκτες.

Ως βουλευτής Έβρου, απέστειλα ήδη επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., κ. Φίλιππο Τσαλίδη, στην οποία του εξηγώ τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη απόφαση είναι λανθασμένη και ως εκ τούτο θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα ώστε να επανέλθει η κανονική λειτουργία των αμαξοστοιχιών.

Στην επιστολή εξηγώ ότι είναι αδιανόητο να μην λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες συνολικά της  ακριτικής περιοχής της Θράκης και ιδιαίτερα του Νομού Έβρου, όπου καθημερινά δεκάδες πολίτες  (επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενοι, στρατιωτικοί, ασθενείς που πρέπει να επισκεφθούν τα 2 νοσοκομεία του Νομού κλπ) είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν εντός του Νομού από το Βόρειο στο Νότιο κομμάτι του και αντίστροφα.

Εξηγώ, επίσης, ότι είναι προβληματικό να στέλνουμε προς τα έξω το μήνυμα πως η Θράκη και Έβρος απογυμνώνονται από υπηρεσίες, μέσα, υποδομές.

Όπως, επίσης, επισημαίνω ότι είναι αδιανόητο να διακόπτουμε τα δρομολόγια των τρένων σε όλη την Θράκη, την στιγμή που βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που χιλιάδες επισκέπτες προσπαθούν να γνωρίσουν τους πανέμορφους και με ιστορία τόπους  μας στην Θράκη, στον Έβρο.

Θέλω να υπενθυμίσω πως και στις αρχές του 2018 είχαμε καταφέρει, με τη δυναμική και εμπεριστατωμένη τότε παρέμβασή μας, όχι μόνο να αποσοβήσουμε τις όποιες βεβιασμένες κινήσεις στις οποίες επρόκειτο να προχωρήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., αλλά επιτύχαμε και την επαναφορά του δρομολογίου του τρένου μέχρι και το Ορμένιο, από τα Δίκαια που σταματούσε μέχρι τότε.

Εκείνη την περίοδο είχε αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη η παρέμβαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών – και προσωπικά του Υπουργού κ. Σπίρτζη – αλλά και συνολικά η βούληση της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μη μείνει κανένα τμήμα του ακριτικού Έβρου δίχως τρένο.

Θέλω να πιστεύω ότι με αντίστοιχο πνεύμα και δυναμισμό θα κινηθούν τόσο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, όσο και η νέα Κυβέρνηση στο σύνολό της. Το ίδιο φαντάζομαι ότι θα πράξουν και οι άλλοι Βουλευτές του Νόμου μας.

Διότι, αυτή η διάκριση που γίνεται εις βάρος των κατοίκων της Θράκης, εις βάρος των συμπολιτών μας στον Έβρο, είναι μία διάκριση προσβλητική και προβληματική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αναστασία Γκαρά,

Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Από: Γκαρά Αναστασία,
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Έβρου

Προς: κ. Τσαλίδη Φίλιππο
Διευθύνων Σύμβουλο Δ.Σ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Θέμα: «Αναστολή δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Θράκη και τον Έβρο»

Αξιότιμε κ. Τσαλίδη,

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου/Ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πληροφορηθήκαμε πως από την 31/07/2019 και έως την 30/09/2019 τα δρομολόγια  των επιβατικών αμαξοστοιχιών από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη και Βόρειο Έβρο –  και αντίστροφα – θα τερματίζουν στην πόλη της Δράμας.

Είναι ακατανόητες οι αιτίες και τα επιχειρήματα που οδήγησαν ξαφνικά σε μία τέτοια απόφαση, η οποία δημιουργεί τεράστιο πλήγμα σε μία ολόκληρη ακριτική περιοχή της Θράκης.

Το επιχείρημα περί μειωμένης ή ασύμφορης επιβατικής κίνησης για το συγκεκριμένο δρομολόγιο – αν πρόκειται περί αυτού –  όπως καταλαβαίνετε, είναι έωλο διότι δείχνει πλήρη άγνοια για τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Θράκης, ιδιαίτερα για τον Νομό Έβρου.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους συμπολίτες μου, η διάκριση που γίνεται σε βάρος τους, και οδηγεί στην απώλεια της δυνατότητας εξυπηρέτησής τους, για σημαντικό χρονικό διάστημα, από ένα βασικό και οικονομικό μέσο μαζικής μεταφοράς, όπως το τρένο.

Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε πως στον Έβρο, τη Θράκη, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο που αποφασίστηκε η αναστολή των δρομολογίων, βρίσκονται χιλιάδες τουρίστες κι επισκέπτες που έρχονται να γνωρίσουν τον πανέμορφο τόπο μας. Και ίσως το προσφορότερο μέσο για να το κάνουν αυτό να είναι το τρένο.

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως  ιδιαίτερα για τον Νομό Έβρου, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μου καθημερινά μετακινείται από το Βόρειο τμήμα του Νομού προς το Νότιο και αντίστροφα. Εργαζόμενοι, στρατιωτικοί, συμπολίτες μου που θέλουν να επισκεφθούν κάποιο από τα 2 νοσοκομεία του Νομού, επαγγελματίες, αγρότες.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή θεωρώ ότι και η εταιρεία σας δεν επιθυμεί να φέρει ένα τόσο σημαντικό πλήγμα στην καθημερινή, ομαλή, μετακίνηση των συμπολιτών μου στον Έβρο,

Επειδή θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά λάθος και άδικο να εκπέμπεται προς τα έξω το μήνυμα ότι η Θράκη και ο Έβρος αντί να ενισχύονται και να στηρίζονται, απογυμνώνονται από υπηρεσίες, μέσα και υποδομές,

Επειδή το εταιρικό σας προφίλ μιλά και επιδιώκει την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών,

Σας καλώ να επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση αναστολής των δρομολογίων από τη Δράμα ως τον Β. Έβρο,  ώστε να μη διαταραχθεί η κανονικότητα που είχαμε κατακτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και οι πολίτες εξυπηρετούνταν από τις αμαξοστοιχίες, έχοντας τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μέχρι το Ορμένιο και αντίστοιχα να εκκινούν από αυτό. 

Με εκτίμηση,

Αναστασία Γκαρά,

Βουλευτής Έβρου