Χειμαρρώδης ο Ορεστιαδίτης υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων, Δημήτρης Χαρνίδης

2926

Υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θα είναι ο Ορεστιαδίτης οπτικός Δημήτρης Χαρνίδης.

Τρίτης γενιάς στην αλυσίδα της οικογενειακής επαγγελματικής παράδοσης ο Δημήτρης Χαρνίδης, ανιψιός του πρώην αντιδημάρχου Ορεστιάδας και επί σειρά ετών προέδρου του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας(ΑΟΟ) Αθανασίου Κούμπη. Με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με διάθεση συμμετοχής στον διάλογο για τις τοπικές κοινωνικές υποθέσεις και όχι μόνο.

Ο Δημήτριος Χαρνίδης γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1975 στην Ορεστιάδα Έβρου, όπου μεγάλωσε και ζει. Η οικογένεια του ήταν από τους πρωτεργάτες και ιδρυτές της Νέας Ορεστιάδας  με ιστορία και καταγωγή από το Κάραγατς της Αδριανουπόλεως.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές οπτικής και οπτομετρίας στο παράρτημα Αθηνών του Instituto Regionale di Studi Ottici e Optometrici Vinci Firenze, άνοιξε τον Ιούνιο του 2000 την δική του επιχείρηση οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας στην Ορεστιάδα.

Καθότι προέρχεται από οικογένεια εμπόρων, στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εντόπισε τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τις δυσκολίες στο να παραμείνουν βιώσιμες.

Μέσω διαδικτύου και εβδομαδιαίων επιστολών προς όλα τα κόμματα και ΜΜΕ, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε προτείνει τότε ακόμη ευνοϊκές συνθήκες φορολόγησης και επενδυτικά κίνητρα ώστε να γίνει αποκέντρωση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να ευνοηθεί ο ακριτικός Έβρος.

Μιλά επίσης Αγγλικά και Βουλγαρικά σε αρκετά καλό επίπεδο γραφής ομιλίας και κατανόησης.

Βρεθήκαμε λοιπόν με τον κ. Χαρνίδη και συνομιλήσαμε καταρχήν για την απόφαση να δηλώσει παρών στο μελλοντικό πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Η αίσθηση που αποκομίσαμε από την κουβέντα μας πέρα από τις απαντήσεις που πήραμε στις ερωτήσεις που του θέσαμε είναι η ηθική και η τόλμη να λέει τα πράγματα με το όνομα τους δίχως υπεκφυγές. Ευγενής, αποπνέει μια ζεστασιά και αποφασιστικότητα, αγαπάει τον τόπο του, τις καινοτομίες και αυτό το δείχνει πρωτίστως με την ειλικρινή θέση να πορευτεί με ένα μικρό κόμμα.

Διαβάστε λοιπόν όσα μας είπε:

  1. Πως καταλήξατε στην απόφαση να δραστηριοποιηθείτε στον πολιτικό στίβο;

Διότι δεν είμαστε μια χαμένη γενιά όπως μας θεωρούν. Είμαστε ολόφρεσκα πρόσωπα στην πολιτική και όχι από τζάκια, οικογενειοκρατείες και κομματικούς στρατούς.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να βλέπουμε το κομματικό συμφέρον και να αρχίσουμε να βλέπουμε το ατομικό μας συμφέρον μέσα από την συλλογικότητα και όχι αντίστροφα! Όσο κάποιος πολίτης αδιαφορεί για τα κοινά και με περισσή ευκολία αναφωνεί «τι με νοιάζει εμένα» ας μην παραξενεύεται όταν βλέπει τα δικαιώματά του να καταπατώνται και να λιγοστεύουν διαρκώς. Δυστυχώς τα άλλα κόμματα δοκιμάσθηκαν και απέτυχαν. Το κακό όμως είναι ότι καταχράστηκαν τα δανεικά από την Ευρώπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου υποθηκεύοντας, βολεύοντας αναξιοκρατικά τα δικά τους παιδιά και τώρα ζητιανεύουν με κάθε τρόπο την ψήφο τους. Εμείς ως σταθερότητα θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό.

  1. Γιατί επιλέξατε την Ένωση Κεντρώων ως την παράταξη με την οποία θα διεκδικήσετε βουλευτική έδρα;

 Είμαι πορφυρογέννητος και όχι επαγγελματίας πολιτικός.

Δεν θα μπορούσα να πρεσβεύω τις θέσεις και τα ιδανικά μου με κόμματα που είναι βουτηγμένα στην αμαρτία και τα σκάνδαλα. Θαρρώ ότι είναι το λιγότερο αμαρτωλό κόμμα. Η Ένωση Κεντρώων θέλει ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά κοινωνικά και όχι κομματικά, Δεν ανήκω και ούτε άνηκα σε κομματικούς σχεδιασμούς.

  1. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν επίσημα τα ονόματα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος πιστεύετε ότι είναι περισσότερο υπολογίσιμος από αυτούς.

Κανείς, χωρίς να θέλω να τους θίξω προσωπικά διότι όλη η δύναμη τους πηγάζει μέσα από το κόμμα που αντιπροσωπεύουν. Εκτός κόμματος, δεν θα υπήρχαν θεσμικά, ούτε θα είχαν πολλές ελπίδες και σαφώς οι πιθανότητες εκλογής τους θα μειωνόταν δραματικά. Οποιοσδήποτε και να έβαζε εξάλλου με αυτά τα κόμματα, θα είχε τις ίδιες ελπίδες. Επιτελούν αποκλειστικά έργο κομματικό και όχι κοινωνικό έχοντας βλέψεις στις προσδοκίες των κομμάτων τους και όχι των πολιτών του Έβρου. Αλληλοκατηγορούνται ενώ θα έπρεπε κυρίως να κάνουν αυτοκριτική και να επιδιώκουν συνεργασίες και όχι αυτοδυναμίες που έχουν βαλτώσει την ανάπτυξη.

Συνεπώς οποιαδήποτε έπαρση δεν αρμόζει ηθικά διότι σκεπάζονται από τα κόμματα τους που αν και είναι βουτηγμένα στην αμαρτία και στην αποτυχία, τους αναγνωρίζω όμως την ικανότητα ότι ξέρουν πως να κάνουν εκλογές διότι έχουν τους μηχανισμούς και ένα τεράστιο πελατειακό κράτος.

Εάν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εκτός κόμματος, μπορούν να το δοκιμάσουν. Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς όπως είπε ο Θουκυδίδης και το δίδασκε και ο Αριστοτέλης στον Μέγα Αλέξανδρο.

  1. Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και γιατί;

Σαφώς κυβέρνηση συνεργασίας. Η αυτοδυναμία όπως έχουμε δει γεννά μόνο πελατειακό κράτος. Εξάλλου και η κομισιόν απαίτησε κυβέρνηση εθνικής συνοχής. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο μεγάλος ένοχος είναι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Έτσι επιτρέπεται στο πρώτο κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση χάριν της κλοπής των 50 εδρών  που κανονικά ανήκουν σε άλλα κόμματα. Το επιχείρημα τους είναι η σταθερότητα, η κυβερνησιμότητα επιθυμώντας να φοβίσουν με αποσταθεροποίηση. Έτσι λοιπόν δημιουργούνται οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που ανεξέλεγκτα επιδίδονται στο φαγοπότι, τους διορισμούς, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες. Φαινόμενα που θα είχαμε αποφύγει αν υπήρχε έλεγχος. Αυτό τον έλεγχο εξασφαλίζει το σύστημα της απλής αναλογικής. Αναγκάζει τα κόμματα να βάλουν νερό στο κρασί τους, να τα βρουν και να υπάρξει συμμαχική κυβέρνηση 2,3 ή και 4 κομμάτων που θα ελέγχονται μεταξύ τους. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα πολιτισμένα δημοκρατικά κράτη. Μόνο εδώ στην Ελλάδα των μπόνους καταφέραμε να πτωχεύσουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά.

 

 

  1. Πως μπορεί να αναπτυχθεί ο Έβρος που φαίνεται να υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές;

Καταρχήν για να αναπτυχθεί ο Έβρος θα πρέπει να σταματήσει να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται πρωτίστως από την κεντρική εξουσία. Είναι τριεθνές και το σημείο που ενώνει την ανατολή με την Ευρώπη. Αντί για εξοντωτική φορολόγηση θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα με σκοπό την τόνωση της παραγωγικότητας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατά δεύτερον να δώσουμε κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν φύγει μετανάστες και επιθυμούν να επιστρέψουν εδώ με μια σειρά από δράσεις. Κατά τρίτον να προχωρήσουμε σε σοβαρό αναδασμό των αγροτικών τεμαχίων, να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες και να συμβάλει το Πανεπιστήμιο στην Ορεστιάδα σε ερευνά στις δυναμικές καλλιέργειες. Μόνο με επιδοτούμενες καλλιέργειες δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη παρά μόνο παρωδική ανάσα.

  1. Πως θα ανακουφιστούν οι πολίτες που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη της εποχής των μνημονίων;

Αυτοί που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι άνεργοι.

Οι πολίτες αυτό που ζητάνε είναι οικονομική ασφάλεια. Είναι αδιανόητο να καταλήγει κάποιος στην μετανάστευση ή στην ανεργία διότι έχουμε επιθετική φορολογία. Δεν μπορείς να τσακίζεις την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να έχεις αυταπάτες για ενίσχυση συντάξεων και καταπολέμηση της ανεργίας. Ας δώσουμε κίνητρα σοβαρά στην μεταποίηση. Ειδικά η επαρχία μπορεί να μεγαλουργήσει και σας αναφέρω το παράδειγμα της μελισσοκομίας και τα παράγωγα του.

  1. Ποιοι κατά την άποψη σας είναι οι λόγοι που μας έφεραν ως χώρα σε αυτή την δυσχερή θέση;

Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να πω όμως θα προσπαθήσω να τα περιορίσω σε λίγες γραμμές.

Κατά κύριο λόγο η Ελλάδα μπήκε στην ζώνη του ευρώ με πλαστά οικονομικά στοιχεία (πως ήταν δυνατόν το 2000 τότε που έπαιζαν χρηματιστήριο και όλοι κέρδιζαν και εμφανίζονταν ως εν δυνάμη επιχειρηματίες.) όμως είναι έγκλημα να έχουμε έξοδο από την ευρωζώνη!!!

Το πρόβλημα» είναι ότι η λεγόμενη Ευρωζώνη, όπου το νόμισμα του ευρώ αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα αλυσοδένει ανόμοιες εθνικές οικονομίες και με αυτό το μοντέλο είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει από τότε που τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου (καθώς και αυτά της Ανατολικής Ευρώπης) δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία τους, εφόσον δεν μπορούν να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τον τουρισμό που τώρα καταπίνονται από το ευρώ. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει  με ισχυρή πολιτική πίεση προς την Ευρώπη ή προς τους Έλληνες πολίτες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν την εύκολη λύση. Να πιέσουν τους Έλληνες πολίτες δηλαδή και μάλιστα ως εκεί που δεν πάει άλλο.

Κατά δεύτερο λόγο το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό. Έχουμε διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς και όσο υπάρχει «αυτοδυναμία σε κυβερνήσεις» θα συνεχίζετε ένα πελατειακό κράτος και το ανεξέλεγκτο φαγοπότι. Δεν το βλέπετε? Έχουμε κομματικούς στρατούς. Αυτοί όλοι είναι ιδεολόγοι;

Οι ευθύνες φυσικά βαραίνουν όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από τη μία πλευρά η υπαιτιότητα ανήκει στις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης, την ευνοιοκρατία και την υπέρμετρη επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα. Από την άλλη, ευθύνονται και οι πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων οδηγήθηκε σε εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας και αποχής, είτε λόγω ιδιοτελών συμφερόντων.

Είναι το λιγότερο, ατιμωτικό να μας υποδεικνύει ο κάθε Νταισεμπλουμ, Σόιμπλε κλπ το πώς θα διαχειριστούμε το χρέος. Ένα χρέος που δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κακοδιαχειρίστηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δηλαδή δεν μπορούσαμε μόνοι μας να κάνουμε μεταρρυθμίσεις? Θεωρώ ατιμωτική ήττα της ελληνικής δημοκρατίας το επιβεβλημένο μνημόνιο και την μη παραδοχή ευθύνης από τις κυβερνήσεις.

 

  1. Υπάρχει τελικά ελπίδα για συνολική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ή θα παραμείνουμε η ψωροκώσταινα της Ευρώπης και με ποια πολιτική;

Δεν μου αρέσει η λέξη ψωροκώσταινα. Έχει αρνητική χροιά ως επιθετικός προσδιορισμός. Πρώτα από όλα είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες παροχές σε αιρετούς. Δεν είναι ηθικό σε μια Ελλάδα που αιμορραγεί!

Το δημογραφικό είναι η σοβαρότερη απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και χρειάζεται άμεση εγρήγορση. Από όλους. Αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα και είναι το δεύτερο χειρότερο δημογραφικό προφίλ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης”. Έχουμε το brain drain, δηλαδή το φαινόμενο διαρροής εγκεφάλων και του εργατικού δυναμικού.

Η επιδείνωση του δημογραφικού γεννά μια σειρά από συνεπαγωγές

1.Το ασφαλιστικό σύστημα. Θα έχουμε αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και μειώσεις στις συντάξεις.

2.Η επιβράδυνση της οικονομίας- πως θα πιάσει ανάπτυξη 4% και άνω , όταν ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται;

3. Γεωπολιτικά θέματα. “Θα πρέπει να περιμένουμε και άλλο να δούμε αν στα σύνορα, στα νησιά ή άλλες περιοχές ο πληθυσμός μειώνεται; Ολόκληρα χωριά ερημώνουν!!

Χρειαζόμαστε μια σειρά από πολιτικές προκειμένου να διαχειριστούμε το ζήτημα και θα πρέπει να κινούνται σε τρεις άξονες:

1)Γονιμότητα: “Πώς δηλαδή θα στηρίξουμε την οικογένεια από το πρώτο παιδί και πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ελληνίδα μάνα να ξεκινήσει να κάνει παιδιά νωρίτερα. Οι περισσότεροι δημογράφοι λένε ότι πρέπει να δώσεις έξτρα κίνητρο ώστε να γίνει το πρώτο παιδί πριν τα 30έτη. Γιατί, αν γίνει σε αυτή την ηλικία, αυξάνεις την πιθανότητα και για δεύτερο”.

2)Παραγωγικό μοντέλο. Συνταξιούχους από τον Βορρά που θα ζουν στην Ελλάδα και θα ξοδεύουν εδώ τις συντάξεις τους. Μέτρο που, παρά το γεγονός ότι δεν λύνει το δημογραφικό, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν γίνονται πολίτες της χώρας, λύνει την οικονομική επιβράδυνση.

3)Brain drain: Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με το πώς μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πρόσθετες δεξιότητες.

Χρειαζόμαστε  μια Δημοκρατία που σχεδιάζει μπροστά.

Ο δημόσιος τομέας δαπανά, με μη ανταποδοτικές αποδόσεις χορηγήσεων, με ευθύνη   των Κυβερνήσεων

Η χώρα μας βρίσκεται μακράν πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών οικονομιών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και εργασία

Όμως σαφώς και υπάρχει ελπίδα με μια συγκυβέρνηση πολλών κομμάτων για να σταματήσει το πελατειακό κράτος. Θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να ποινικοποιηθεί το ρουσφέτι. Ειδικά η Νέα Δημοκρατία αυτό δεν το επιθυμεί καθόλου με το επιχείρημα της ακυβερνησίας και για αυτό το λόγο εμβολίζει όσο περισσότερο μπορεί τα μικρά κόμματα για να δημιουργήσει συσπείρωση θαρρείς και τα μικρά κόμματα ευθύνονται για την κατάντια της Ελλάδας.

Επίσης το επιχειρηματικό περιβάλλον άλλαξε άρδην. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να υπάρξει μια σοβαρή επιτέλους αποκέντρωση όπως και επιστροφής των νέων στην πατρίδα μας δίνοντάς βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες και ειδικά σε αυτές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Εγώ προσωπικά προτείνω να δοθούν σοβαρά κίνητρα και παραχωρήσεις σε βάθος εικοσαετίας όμως σαφώς μεγάλο ρόλο θα παίξει και η διασφάλιση της φορολογικής ελάφρυνσης.

  1. Η τοπική αγορά αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της οικονομικής εκροής στις φθηνότερες αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο από την κυβέρνηση;

Με δυναμική πολιτική. Οι λύσεις που προτείνω είναι.

  1. Σε όλα τα έξοδα φοροαπαλλαγή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις που δηλώνουν έξοδα εντός ευρωπαϊκής επικρατείας και αποδεικνύονται μέσο τραπεζικών συναλλαγών και POS. Με αυτό τον τρόπο δεν αλλάζει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη εφόσον πλέον δεν υπάρχει εκροή χρήματος σε τρίτες χώρες αλλά επίσης δίνει και την δυνατότητα σε όλες τις εταιρίες να μεταφέρουν τις έδρες τους- εργοστάσια εντός Ελλάδας (ευρωπαϊκής επικρατείας). Εν αντιθέσει τα εισοδήματα που αποθηκεύονται σε τραπεζικά ιδρύματα υπό της μορφής καταθέσεων (ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ) να φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή.
  2. Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα πλαίσια άλλων κρατών όπως η Βουλγαρία ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και σαφώς εξυγίανση του δημοσίου τομέα και περικοπές δαπανών.
  1. Που εστιάζει με λίγα λόγια το πρόγραμμα της Ένωσης Κεντρώων

Στον ελεύθερο οικονομικό ανταγωνισμό με παράλληλη μέριμνα για την ανάπτυξη κοινωνικού κράτους εξομάλυνσης των ανισοτήτων και μέριμνας για τις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού. Ούτε ο κρατισμός ούτε ο άνευ κανόνων καπιταλισμός αποτελούν επιδιώξεις. Θέλουμε να υπάρξει ελευθερία κινήσεων στην αγορά και θα επιδιώξουμε την μείωση της γραφειοκρατίας στο ελάχιστο. Για το μέλλον προτείνουμε το δικό μας μείγμα μεταρρυθμίσεων που αφορά εν συντομία: κατάργηση των παθογενειών του δημοσίου. Ριζική αντιμετώπιση των ρουσφετιών. Επανεξέταση και περικοπή προνομιακών συντάξεων. Κατάργηση προνομίων υψηλών κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων. Κατάργηση διπλοθεσίας. Ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας μέσω στοχευμένων μέτρων και μείωση ανεργίας. Εξωστρέφεια και αύξηση εξαγωγικής δραστηριότητας.

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς όπως είπε ο Θουκυδίδης και το δίδασκε και ο Αριστοτέλης στον Μέγα Αλέξανδρο.