Παρουσίαση βιβλίου: ” Η μορφολογική αλλαγή στην Ελληνική γλώσσα”

977

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας ενοχλούν οι τύποι «από ανέκαθεν», «ο ψήφος», «το κουμπιούτερ»; Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι υπήρχε «εξ ουρανόθεν» στον Όμηρο, ότι οι λέξεις «βουνό» και «βράχος» γεννήθηκαν ως «βουνός» στην αρχαία ελληνική και «το βράχος» στην ελληνιστική κοινή, και ότι η «νεράιδα» προέρχεται ετυμολογικά από τη «Νηρηίδα» με παρετυμολογία;

Ελάτε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 18:30 στην παρουσίαση του βιβλίου του Ασημάκη Φλιάτουρα «Η μορφολογική αλλαγή στην ελληνική γλώσσα. Μια σύγχρονη και συνοπτική προσέγγιση» ώστε να αναζητήσουμε απαντήσεις σε ένα διαφορετικό γλωσσικό παιχνίδι στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη).

Την εκδήλωση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη, ο Σύλλογος Φιλολόγων Νομού Έβρου, οι εκδόσεις Πατάκη και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ. – Δ.Π.Θ. «+Μόρφωση».

Θα μιλήσουν οι Ιωάννης Γαλαντόμος, επίκουρος καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε./Δ.Π.Θ. Γιούλη Ζήκα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου και ο συγγραφέας ενώ τη συζήτηση και το γλωσσικό παιχνίδι με το κοινό συντονίζουν οι μαθητές-νικητές του 4ου Πανέβριου Διασχολικού Διαγωνισμού Γλώσσας και Ορθογραφίας.

Ο Ασημάκης Φλιάτουρας είναι λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και βιβλία, με βασικότερη τη συμμετοχή του στη συντακτική ομάδα του “Λεξικού αρχαίας ελληνικής γλώσσας” (ΟΕΔΒ) για το Γυμνάσιο.

Ερευνά, δημοσιεύει και διδάσκει γύρω από θέματα συγχρονικής και διαχρονικής αλλαγής τής ελληνικής, με έμφαση στη σχέση αρχαίας και νέας ελληνικής, στην ιστορική μορφολογία και στη σχέση της ελληνικής με άλλες γλώσσες.